Etappe 15 Tour de France 2015. De veertiende etappe van de Tour de France 2015 is geëindigd in een Engelse overwinning voor Steve Cummings. De Fransen Thibaut Pinot en Romain Bardet sloegen op de laatste col een gaatje met een groep medevluchters, maar moesten uiteindelijk toch het onderspit delven tegen de Brit van MTN-Qhubeka.

Voor de Nederlander Robert Gesink begon de Tour slecht, want de koers was amper vijf kilometer oud toen de renner tegen de vlakte sloeg. Datzelfde gold voor Pinot, die samen met de Nederlander snel weer op zijn fiets klom. Al snel ontstond er een vluchtgroep van 24 man, met Koen de Kort, Pieter Weening en Peter Sagan, die na 79 kilometer de puntensprint won en zo steviger in het groen kwam te zitten. Met een tijd van 4’23’43 bereikte Cummings uiteindelijk als eerste de streep.

Etappe 15 Tour de France 2015: Mende – Valence 183 km

Zondag zijn de sprinters weer aan zet in de Ronde van Frankrijk. De vijftiende etappe zal uiteindelijk eindigen in het mooie Valence, na een zeer vlakke finale. Er zal door de renners echter nog wel moeten worden geklommen. De top van de Col de l’Escrinet ligt echter op liefst 57 kilometer van de finish, waardoor geloste sprinters genoeg tijd hebben om weer aan te sluiten in het peloton. Het is de tweede keer dat Valence de finish van de Tour de France zal verzorgen. Eerder was dat het geval in 1996.

Zoals gezegd moeten de renners nog wel aan de bak. Vanuit Mende gaat het gelijk bergop richting de Côte de Badaroux, een col van de derde categorie, die gemiddeld met 5,1% omhoog gaat. Een serieuze test dus voor de renners. De gevreesde Col de l’Escrinet zal voornamelijk pijn gaan doen. Deze is namelijk 7,9 kilometer lang, waarbij de renners 5,8% gemiddeld omhoog moeten. Wanneer het tijdens de veertiende etappe moet uitlopen op een sprint, is er één duidelijke favoriet aan te wijzen.

Peter Sagan kanshebber voor zege Etappe 15

André Greipel toonde in het verleden namelijk aan een expert te zijn op dat gebied. Hij heeft al twee sprintzeges te pakken en is in een felle strijd verwikkeld om de groene trui. Een derde ritzege is dan ook zeker mogelijk. Toch zal Greipel moeten wedijveren met enkele andere grote namen. Mark Cavendish toonde in 2009 al aan dat hij om kan gaan met de omstandigheden van de Col de l’Escrinet. Ook Peter Sagan en John Degenkolb mogen echter niet overgeslagen geworden in het rijtje met echte kanshebbers.