Wielernieuws Tour de France 2017. Goed nieuws voor het Duitse wielrennen: In 2017 start de Tour de France voor het eerst in dertig jaar in Duitsland. Het slechte nieuws is dat organisator ASO dreigt dat ze hun races en dus ook de Tour uit de UCI World Tour te zullen terugtrekken.

De UCI maakte eerder al haar plannen bekend voor de hervorming van de World Tour en daar ziet de Amaury Sport Organisation niets in. Dan wordt het een “gesloten systeem”, zoals Prudhomme het omschreef; en de ASO wil zelf alle vrijheid houden wie ze voor hun races uitnodigen en wie niet. Teams en races krijgen voortaan een driejarige licentie. En dus betekent dat alles steeds voor drie jaar op slot gaat.

Wielernieuws: ASO wil Tour voortaan als HC

Bovendien wil de UCI het aantal races op de World Tour kalender uitbreiden. De ASO ziet meer in een ouder hervormingsplan van Pat McQuaid waarbij het aantal races juist zou worden verkleind. Dus heeft de ASO verzocht om de Tour de France voortaan als HC aan te merken, als buitencategorie. Alléén dan zouden ze nog mee willen doen want zo behouden ze het recht om zelf teams uit te nodigen – of te weigeren. Anders stappen ze eruit

Een World Tour zonder, Parijs-Nice, Luik-Bastenaken-Luik Critérium du Dauphiné en de Tour de France is als aardappelpuree zonder aardappelen. Het zou het einde betekenen van de World Tour – en daarmee wordt het failliet van de UCI eindelijk een feit.

Enorme tegenvaller voor het Duitse wielrennen

Als de Tour inderdaad geen World Tour meer zou zijn, betekent dat een enorme een tegenvaller voor het Duitse wielrennen. Net nu Marcel Kittel, Tony Martin, André Greipel en John Degenkolb door hun successen in La Grande Bouclé het wielrennen weer op de kaart hadden gezet in hun Heimat.

Wielrennen viel in Duitse ongenade door de vele dopingschandalen en dus wilde de ARD de Tour niet meer uitzenden. Afgelopen jaar, na zeven jaar afwezigheid, was de Tour voor het eerst weer live te volgen op de Duitse beeldbuis. Een Tour die start in Duitsland zou de Kirsche op de Torte moeten zijn geweest.

Tour de France 2017

De details over de Tour de France 2017 start in Düsseldorf en de eerste etappes die traditiegetrouw in het gastland waar de Grand Depart plaatsvindt, worden bekendgemaakt op een persconferentie in Parijs en Düsseldorf op 14 januari.