Tour de France 2017. Chris Froome is voor de vierde keer winnaar van de Tour geworden. Dylan Groenewegen is er in de laatste etappe van de 104e Tour de France in geslaagd om een dagetappe te winnen. De 24-jarige Nederlander kwam als eerste binnen tijdens de slotrit richting de Champs-Elysees.

Na onder meer een derde plaats en tweede plaats, wordt de renner van LottoNL-Jumbo toch nog beloond voor zijn sterke Ronde van Frankrijk 2017. Vaak was het Marcel Kittel die hem de baas was, maar de Duitser stapte eerder deze week met een blessure uit de Tour.

“Dit is waar we op gehoopt hadden. Ik zat in de laatste kilometer nog wat te botsen met Kristoff. Wagner heeft me daarvoor perfect uit de wind gehouden. Ik kwam als tweede door die bocht en hoorde de aanmoedigingen in mijn oor: Gaan!“, aldus Groenewegen tegenover de NOS.

Froome wint vierde Tour de France

Chris Froome is, zoals verwacht, de grote winnaar geworden van de grootste wielerkoers van het jaar. De 32-jarige Brit won de Tour de France al in 2013, 2015 en 2016 en voegt nu een vierde titel aan dit rijtje toe.

chris froome winnaar Tour 2017 GettyFroome heeft nog één overwinning nog om op gelijke hoogte te komen met Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Indurain. Deze vier heren zijn recordhouder in de Tour, nadat Lance Armstrong uit de geschiedenisboeken werd gehaald. “Het is een voorrecht om volgend jaar voor dat record te kunnen gaan”, aldus een ambitieuze Froome.

Op de slotdag hoefde Chris Froome zich niet meer druk te maken om de eindzege. Toch ging het dit jaar minder vanzelfsprekend dan tijdens zijn voorgaande succesjaren. “Ik heb de Tour nog nooit met zo’n klein verschil gewonnen”, vervolgde Froome. “Er zijn echt momenten geweest dat ik in paniek raakte. Bijvoorbeeld die keren dat ik materiaalpech had op een cruciaal moment in de koers. Natuurlijk, al die zeges zijn op hun eigen manier speciaal, maar dit was zeker de spannendste.”

Vooruitblik koers San Sebastian

De 37e editie van de Clasica San Sebastian wordt dit jaar gereden op zaterdag 29 juli. De Spaanse Klassieker stond in 1981 voor de eerste keer op de wielerkalender en wordt gekenmerkt door veel klimwerk. In totaal staan er namelijk acht beklimmingen op de route.

Vorig jaar werd de klassieker gewonnen door Bauke Mollema. De Nederlander ontsnapte net na de top van de laatste klim uit de kopgroep en werd niet meer achterhaald. Greg van Avermaet was met een vijfde plaats de beste Belgische renner.