Tour Down Under 2015. Wouter Wippert is winnaar geworden van de slotrit in de Tour Down Under. De jonge Nederlander die in dienst van het Australische Drapac rijdt, bleef de Australiër Heinrich Haussler (IAM Cycling) en de Belg Boris Vallée (Lotto Soudal) voor in de sprint. Dennis Rohan bleef verzekerd van de eerste plaats in het algemeen klassement.

Wippert honderdste etappe-winnaar

De zege van Wippert kwam niet uit het niets vallen. Afgelopen vrijdag pakte hij al een podiumplek in de vierde etappe waarin hij derde werd. De winst in de slotrit is de eerste World Tour-zege voor de 24-jarige Nederlander. Bovendien is Wippert de honderdste etappe-winnaar in de Tour Down Under. Na afloop bedankte de Nederlander zijn teamgenoot Graeme Brown omdat hij hem zo fantastisch had afgezet voorin.

De etappe was negentig kilometer lang en voerde over een stratencircuit in en om Adelaide waar twintig rondjes van 4,5 kilometer werden gereden. Door een massale valpartij midden in het peloton, op zo’n vijf kilometer voor de eindstreep, hield zo’n tachtig renners op. Daardoor misten een aantal sprinters die favoriet waren voor de dagzege de boot. Onder hen bevond zich Marcel Kittel die daardoor de Tour Down onder zonder ritzege moest afsluiten. Wel won hij de People’s Choice Classic, het criterium dat voorafging aan de Tour Down Under.

Het podium kleurde geheel Australisch. Naast Rohan stonden Richie Porte en Cadel Evans op het erepodium. Porte kon de twee seconden achterstand op zijn landgenoot Rohan niet goedmaken in de rit. Gisteren waarschuwde hij hem nog: “de race is nog niet voorbij”. De twee seconden bleven twee seconden en daarmee moest Porte genoegen nemen met de tweede plaats. De derde plaats was voor Cadel Evans. Voor Evans was het zijn laatste race als professional en hij had gehoopt zijn carrière met een overwinning in de belangrijkste Australische wedstrijd af te sluiten. Hij kwam twintig seconden tekort op Rohan.

Dumoulin vierde in algemeen klassement

De Nederlander Tom Dumoulin bleef vierde in het algemeen klassement en zijn achterstand op Rohan bleef onveranderd met 22 seconden. De vraag is of de renner van Giant-Alpecin de twee seconden die hem van het podium scheidde wel had willen goedmaken als hij daarmee Evans van het podium zou stoten in zijn afscheidsrace.

Rohan Dennis van BMC kwam veilig over de streep in het grote peloton en dat was genoeg om de leiding te behouden. Met zijn zege is hij de derde Australiër die de Tour Down Under wint. Eerdere zeges waren voor zijn landgenoten Stuart O’Grady die in 1991 en 2001 won, en Patrick Jonker die de zege in 2004 opeiste.

Dennis is ook de vierde renner die zowel het algemeen klassement en het Cycle Instead-klassement voor jonge renners won. Tom-Jelte Slagter deed dat in 2013, Cameron Meyer in 2011 en Luis Leon Sanchez in 2005.

Het puntenklassement werd gewonnen door de Zuid-Afrikaan Daryl Impey (Orica-GreenEDGE).
Het bergklassement werd door de Australiër Jack Bobridge (UniSA-Australia) gewonnen.
Het ploegenklassement werd opgeëist door het Spaanse team Movistar.