Giro d’Italia 2017. Tom Dumoulin gaat op 5 mei 2017 van start in de Giro d’Italia met als doel om een podiumplek te bemachtigen. Dat klinkt misschien weinig bijzonder, want dat wil iedereen wel. Maar voor de 26-jarige Limburger is het voor het eerst dat hij aan een grote ronde begint zijn focus puur op het eindklassement gericht.

In de afgelopen jaren hebben we de goedlachse Dumoulin zich gestaag zien ontwikkelen. Als jonge twintiger was hij een vrijbuiter, het type dat graag aanvallen inzet in kleinere rondes en eendaagse wedstrijden. Daarna kwam hij boven drijven als gevaarlijke klant in het klassement van zulke rondes, vervolgens ontpopte hij zich als tijdrijder van de hoogste orde. En in de Ronde van Spanje van 2015 bleek hij ook aardig taai te zijn als klimmer. Hij won die Vuelta bijna maar zakte op de voorlaatste dag naar plek zes.

Zet in en win! Onderaan meer

Giro d’Italia hoofddoel voor Dumoulin

Begin dit jaar maakte hij bekend dat de Giro zijn hoofddoel voor dit jaar is. Al plaatste hij wel gelijk de kanttekening, dat deze editie veel klimkilometers telt. Daar staat tegenover dat het aantal tijdritkilometers eveneens bovengemiddeld is.

De vraag is echter wel of de tijdrit nog wel zo’n groot wapen is van Dumoulin. Bij het WK van vorig jaar eindigde hij slechts als elfde en vorige maand bleef hij in de rit tegen de klok in de Tirreno-Adriatico ook buiten de top tien. In dat eindklassement werd hij zesde.

“Ik moet aan mijn tijdrit blijven werken.”

Positief is dat hij in de klimritten van de Tirreno goed partij kon geven aan klassementsmannen als Rigoberto Uran, Fabio Aru en Thibaut Pinot. Het was de uitkomst van een intensieve hoogtestage in Zuid-Afrika, begin dit jaar.

Na de teleurstellende tijdrit in de Tirreno zei Dumoulin: “Ik was ook te nonchalant, dat ben ik van nature. Ik dacht: het komt wel goed. Maar ik moet aan mijn tijdrit blijven werken.” Dat lijkt een wijze les, want vermoedelijk is hij met zijn bouw en 1,86 lengte net wat te fors om te concurreren met pure klimmers.

De Girl 2017 telt negen bergritten en twee tijdritten, waarvan de eerste 39,2 kilometer en de tweede, tevens de slotrit, 28 kilometer lang is.

Wedden op Giro d’Italia

Nairo Quintana is de favoriet voor de Giro op @2.15 bij 888Sport, gevolgd door Vincenzo Nibali op @6.50 en daarna de Nederlanders Steven Kruijswijk op @8.00 en Dumoulin op @13.00.Lees ook: wedden op wielrennen.