Giro etappe 17. Gisteren voerde de etappe van de Giro van Rovetta naar Bormio en was 222 km lang. Tom Dumoulin heeft zijn roze trui behouden maar zag zijn concurrenten in het algemeen klassement dichterbij komen. Vicenzo Nibali won de rit.

Het was de koninginnenrit met de Mortirolo en tweemaal de Stelvio, en Tom Dumoulin zat goed. Totdat zijn darmen opspeelden; het was de hoogte, het gelletje, de energiereep, de bloedtoevoer naar de darmen. Het zat niet goed. Hij moest afstappen en de verdween de berm in.

Voorspellen? Zie onder de odds bij 888Sport!

Vandaag etappe 17 Tirano – Canazei

De zeventiende etappe van de Giro wordt in de Dolomieten gereden. Het wordt een lastige en loodzware rit die begint met twee niet al te zware maar toch stevige bergen. Het is een etappe die met 219 kilometer ook behoorlijk lang is en er moet naar de aankomst in Canazei omhoog worden gereden op een stuk dat ruim tachtig kilometer lang is en vrijwel constant stijgt. Het vertrek is om 11:25 uur vanuit Tirano en de aankomst in Canazei wordt rond 17:11 uur verwacht.

De eerste klim dient zich al na enkele kilometers aan, de Aprica, op 15,1km van de tweede categorie. Na een korte daling wordt de klim ingezet naar de Passo del Tonale, op 60,2 km en ook van de tweede categorie. Daarop volgt een lang stuk dalen met bijna op het einde de eerste tussensprint bij Cles, op 105,7 km.

Dan staat er nog een klimmetje van de derde categorie klaar op 137 km, de Govio, waarna het lange stuk vals plat naar de eindstreep begint. Op de doorkomst van 178 km, bij Cavalese, wordt er een tweede tussensprint gereden, die vlak na een iets steiler stukje valt. In de laatste 25 kilometer naar de finish is het wegdek heel gelijkmatig.

Tom Dumoulin verliest tijd in Giro

Tom Dumoulin darmen Giro voorspellen GettyHet kostte gisteren tijd, veel tijd. Er werd nog even op Dumoulin gewacht, door Quintana, Zakarin en Nibali en de andere renners die mee vooruit waren, maar het duurde te lang en ze gingen door. Ten Dam liet zich terugzakken om zijn ploegmaat in de roze trui te helpen het gat te dichten, maar Lau was leeg en Tom Dumoulin moest het alleen doen. Hij behield de roze trui maar leverde veel tijd in.

Bij aankomst in Bormio kwam Dumoulin na 2:17 minuut achter Nibali die de eerste Italiaanse ritzege pakte in deze memorabele 100e Giro d’Italia. De Haai van Messina kwam met Mikel Landa in het wiel over de streep met op 12 seconden daarachter Nairo Quintana. Nibali pakte bovendien tien bonificatieseconden en schoof op naar de derde plaats in het algemeen klassement. Daarin is Dumoulins voorsprong op Quintana nog maar 31 seconden. Nibali komt 1:12 tekort op de roze trui. Er komen nog vijf ritten, waaronder een aantal klimritten en een tijdrit – en dat is gunstig voor Dumoulin.

Giro: favoriet rit 17

Vandaag wordt het geen echte klimmersrit, maar de zeventiende etappe is ook geen rit waarin een soort massasprint kan worden verwacht. Wel is het een ideale rit voor avonturiers en ontsnappers om zich te laten zien. Nu de Giro na gisteren weer open ligt, zullen de klassementsrenners echter alles doen om de etappe te beheersen om vooral geen schade te lijden.

Luis Leon Sanchez heeft zich op weg naar Bormio al laten zien, pakte veel bergpunten en dit is een rit waarin hij zich opnieuw kan laten zien – ook bij de finish. Wil je een voorspelling wielrennen doen, dan zijn de odds voor deze taaie Spanjaard riant bij bookmaker 888Sport: 6.50.

Ook de Portugees Rui Costa heeft alles in huis om deze rit te winnen en aast bovendien nog op een etappezege in deze Giro. Voor hem wordt 12.00 genoteerd, dezelfde odds als voor Enrico Battaglin en Giovanni Visconti die voor een tweede Italiaans dagsucces kunnen zorgen. De jonge Belg Jasper Stuyven noteert 19.00 voor de zege en 5.50 voor een podiumplaats 1-3.