Tom Dumoulin heeft zijn keuze gemaakt. In 2018 rijdt hij de Giro d’Italia en zal hij zijn eindzege in de Giro van afgelopen jaar verdedigen. Dat maakte de woordvoerder van zijn ploeg Team Sunweb onlangs bekend.

De 27-jarige Dumoulin won afgelopen jaar als eerste Nederlander de Ronde van Italië. Een geweldig goede tijdrit en goede resultaten in de bergen vormden de basis van zijn overwinning. Zijn eindzege leverde hem ook de titel ‘Sportman van het Jaar’ op.

Tom Dumoulin rijdt Giro 2018

Iets meer dan maand geleden werd het parcours van de Giro gepresenteerd. Dumoulin was daarbij aanwezig en vertelde toen dat hij voor zichzelf al had besloten wat zijn doel voor 2018 zal zijn. Hij weigerde toen nog om zijn beslissing eerder bekend te maken dan tijdens de teampresentatie in januari.

De Giro d’Italia telt komend jaar minder tijdritkilometers dan een jaar geleden. In totaal zitten er iets meer dan 44 kilometer tegen de klok in de komende Giro. Voor de Tour de France 2018 staan er 66 tijdritkilometers op de planning en 35 kilometers daarvan worden gereden in een ploegentijdrit. Dumoulin liet weten dat hij zijn keuze voor een van de twee op logische gronden had gemaakt. De keuze voor de Giro is dus een keuze van het beste uit twee tweederangs keuzes…

Parcours Giro en Tour niet perfect

“Ze zijn allebei mooi en allebei niet perfect voor mij,” zei Dumoulin eind november al over het parcours van de Giro en de Tour. “Ik vond al dat in de Tour te weinig tijdritkilometers zitten, in de Giro zijn het er minder, minder ook dan ik gehoopt had. Maar er liggen ook mooie uitdagingen in beide rondes,” aldus de kopman van Team Sunweb na de presentatie van het Giro-parcours.

Aan Cyclingnews liet de Limburger weten: “Ik ga daar naartoe waar ik de beste kansen heb om te winnen”. Iedere koers in Italië is verleidelijk voor mij; Ik hou van het land, dus het is heel moeilijk om nee te zeggen tegen de Giro. Tom Dumoulin wielrennen Sunweb 2018 GettyHet parcours is aantrekkelijk, het is een goede mix van alles, maar voor mij is het niet perfect. Ik had graag meer tijdritkilometers gehad, maar ik kan de wedstrijdorganisatie wel begrijpen, ze willen een spannende race die door iedereen kan worden gewonnen,” aldus Dumoulin.

Teampresentatie Sunweb

De kans is aanwezig dat Dumoulin het duel zal aangaan één van die mannen die kan winnen: Chris Froome. Althans, als hij niet geschorst wordt nadat is gebleken dat er een te hoog percentage Salbutamol tevoorschijn kwam bij een dopingtest tijdens de Vuelta. Tom Dumoulin zal in ieder geval weer voor de eindzege rijden in Italië. De Giro zal op 4 mei 2018 van start gaan met een korte tijdrit door Jeruzalem. De laatste rit wordt op 27 mei gereden en finisht in Rome.

Het besluit of hij ook de Tour de France zal rijden, laat dus nog even op zich wachten. Die beslissing neemt Dumoulin pas ná de Giro. “Tom gaat naar de Giro voor het klassement. Na de Ronde van Italië gaan we zijn prestaties analyseren en pas dan beslissen we of hij ook de Tour rijdt”’, zei de woordvoerder van Team Sunweb. Morgen zal de teampresentatie van Sunweb in Berlijn plaatsvinden, en daar zal verdere toelichting worden gegeven op de teamplannen voor het komende jaar en die van Dumoulin in het bijzonder.