Het WK Wielrennen 2017 wordt van 17 t/m 24 september gehouden in Noorwegen, in de stad Bergen. Peter Sagan is verdedigend wereldkampioen en hij is ook in 2017 weer favoriet om de regenboogtrui nu voor een derde jaar op rij te claimen.

WK Wielrennen 2017

Het parcours lijkt in elk geval op het lijf geschreven voor Sagan. De rit is verdeeld in twee delen, eerst een stuk van 40 km langs de Noorse kust en vervolgens moeten er elf ronden over een stratencircuit van 19,1 km door de stad worden afgelegd.

De start ligt in het fjordenplaatsje Rong en via de rotsige kustlijn wordt er naar de stad Bergen gereden. Dit eerste stuk kent wat heuveltjes, maar ook vlakke stukken en bruggen – dus is er kans op wind en zijwind. In het stratencircuit is een klim over de berg Ulriken is opgenomen, een klim van 1,4 km lang met een gemiddelde stijging van 6,5 %. Vanaf de Ulriken hebben de renners prachtig uitzicht over de stad.

Ook is er een klim bij Solheimsviken en er is nog een klim van 1 km van 5 %. Er zitten stukken in met lastige bochten, en ook enkele afdalingen zijn tamelijk technisch. De wegrace is in totaal 267,5 km lang en vooral een rit waarin de sprinters met een plusje, dus de betere klimmers onder hen, het goed gaan doen. Er is kans op een soort massasprint.

Peter Sagan

Peter Sagan won de regenboogtrui de afgelopen twee jaar en ook dit jaar wordt hij als grote favoriet gezien. Hij heeft een goed seizoen achter de rug, met één dieptepuntje toen hij uit de Tour de France werd gezet nadat Marc Cavendish probeerde zijn fiets tussen de Slowaak en de boarding in te persen en Sagan hem uit lijfsbehoud leek te duwen – wat tot een val van o.a. Cav leidde en diskwalificatie van de Slowaak.

Voorspelling winnaar WK Wielrennen GettySagan is de grote favoriet en bookmaker Mr Green noteert 3.00 op winst. Maar eveneens wordt de Pool Michał Kwiatkowski (7.50) tot de grote favorieten gerekend. Ook voor hem geldt dat dit een ideaal parcours is. En natuurlijk is er ‘local heroe’ Edwald Boasson-Hagen, die de kans om in eigen land wereldkampioen wielrennen te worden met beide handen en benen zal aanpakken. Bovendien zal hij door een grote schare fans vanaf de zijkant van de wegen maar ook vanaf het water worden aangemoedigd. De Noor noteert 9.00 voor de wereldtitel op de weg. Ook Matteo Trentin, die vier ritten in de Vuelta won, kan meedoen voor de kers op zijn seizoen en noteert 17.00. De rit is waarschijnlijk net iets te heuvelig voor John Degenkolb, die 34.00 noteert.

Ook zijn er een aantal Belgen die goede kansen hebben op de winst. Greg van Avermaet heeft de beste Belgische papieren, maar ook Philippe Gilbert blijft een macht om rekening mee te houden in dit soort lange ritten. Tim Wellens (26.00) en Jasper Stuyven (34.00) zijn uit het goede hout gesneden om een succesvolle wegwedstrijd te rijden.

Nederlanders wegwedstrijd WK wielrennen

Voor Nederland doen mee: Niki Terpstra, Tom Dumoulin (ook ITT), Jos van Emden, Lars Boom, Dylan van Baarle, Sebastian Langeveld, Bauke Mollema, Koen de Kort, Wout Poels en Wilco Kelderman (alleen ITT). De Nederlander me de beste kansen is Tom Dumoulin.

Maar ook Wout Poels, die hier voor eigen winst mag gaan, is een goede kanshebber. In de Vuelta eindigde hij in de top tien als meesterknecht van winnaar Froome, en doet dus niet onder voor zijn meester. De vraag is wel hoe goed hij is hersteld voor deze krachtmeting. Niki Terpstra kan waarschijnlijk goed meekomen op dit parcours, maar in een massasprint legt hij het af – hetzelfde geldt voor Bauke Mollema, die bovendien niet echt een man van de criterium-achtige stadsroutes is. Wel kan hij zijn voordeel doen met de wind die altijd waait in Noorwegen.

Dumoulin favoriet tijdrijden

Tom Dumoulin tijdrit WK Wielrennen GettyTom Dumoulin is de beste tijdrijder ter wereld. Zijn kansen liggen goed en het parcours van 31 km lengte ligt hem goed, vooral met de eindklim over de Floyen van 3,4 km lang, met stukken van ruim 9%. Wel heeft hij al aangegeven dat hij misschien van fiets zal wisselen om beter te kunnen klimmen, iets wat veel meer renners overwegen.

Ook Wilco Kelderman zal alleen de ITT rijden, evenals de Australiër Rohan Dennis die eveneens een van de grote favorieten is.

Tom Dumoulin is onze grote favoriet voor de individuele tijdrit, maar ook Chris Froome heeft zijn zinnen op deze wereldtitel gezet. De Brit liet weten dat hij de wegrace laat schieten om zich volledig op de ITT te kunnen richten. Froome won de individuele tijdrit in Logroño, waarna hij ook winnaar werd van de Vuelta, en naast de ITT rijden zal wel meedoen aan de ploegentijdrit.

Programma WK Wielrennen 2017

Zondag 17 september
Ploegentijdrit vrouwen (commerciële teams) – 42,5 km
Ploegentijdrit mannen (commerciële teams) – 42,5 km

Maandag 18 september
Individuele tijdrit junioren vrouwen – 16,1 km
Individuele tijdrit beloften mannen – 37,2 km

Dinsdag 19 september
Individuele tijdrit junioren mannen – 21,1 km
Individuele tijdrit elite vrouwen – 21,1 km

Woensdag 20 september
Individuele tijdrit elite mannen – 31 km

Vrijdag 22 september
Wegrit junioren vrouwen – 76,4 km
Wegrit beloften mannen – 191 km

Zaterdag 23 september
Wegrit junioren mannen – 135,5 km
Wegrit elite vrouwen – 152,8 km

Zondag 24 september
Wegrit elite mannen – 276,5 km