BinckBank Tour 2017. Vandaag gaat de allereerste BinckBank Tour van start. De BinckBank Tour is de Eneco Tour met een nieuwe sponsor. Dat betekent dat er behalve de naam eigenlijk niets verandert aan deze zevendaagse rittenkoers door Nederland en België. In Nederland staan er etappes gepland door Noord-Brabant en Limburg plus een tijdrit in Voorburg.

In België wordt langs de kust gereden, door de Ardennen en er is een rit dwars door België die eindigt op de Muur van Geraardsbergen. Dit jaar is er geen ploegentijdrit en de Gouden Kilometer keert dit jaar terug – en eigenlijk zijn dat de enige verschillen met de vorige edities. Afgelopen jaar won Niki Terpstra.

De Eneco Tour bestaat niet meer. Leve de BinckBank Tour!

Na 12 jaar besloot sponsor Eneco dat het welletjes was en gaf aan de wielerronde -die de opvolger was van de vroegere Ronde van Nederland- niet meer te sponsoren. Er werd een nieuwe sponsor gevonden in BinckBank, dat zich voor de komende vijf jaar verbindt aan het Nederlands-Belgische UCI ProTour evenement.

Ook dit jaar bestaat de BinckBank Tour uit zeven etappes dwars door Nederland en Vlaanderen, en dus krijgen de renners van alles wat. De belangrijkste ritten voeren door Limburg en de Ardennen terwijl op de Muur van Geraardsbergen die als aankomstplaats tijdens de laatste etappe fungeert, ook nog de nodige klappen in het klassement kunnen worden uitgedeeld.

Parcours BinckBank Tour 2017

Etappe 1- 7 aug: Breda – Venray- 169,8 km
Etappe 2- 8 aug: Voorburg – Voorburg- tijdrit 9 km
Etappe 3- 9 aug: Blankenberge – Ardooie- 185 km
Etappe 4- 10 aug: Lanaken – Lanaken- 154,2km
Etappe 5- 11 aug: Sittard-Geleen – Sittard-Geleen- 167,3 km
Etappe 6- 12 aug: Riemst – Houffalize- 203,7 km
Etappe 7- 13 aug: Essen – Geraardsbergen- 191,3km

Het deelnemersveld bestaat uit alle achttien WorldTour-teams, aangevuld met teams die een uitnodiging ontvingen: Roompot-Nederlandse Loterij, Veranda’s Willems-Crelan, Wanty-Groupe Gobert en Sport Vlaanderen-Baloise. Traditioneel trekt dit UCI ProTour evenement renners aan die ook de voorjaarsklassiekers in België rijden, en natuurlijk veel Nederlanders en Belgen. Vooral een aantal Nederlanders worden gezien als grote kanshebbers om de groene leiderstrui en de eindzege te kunnen opeisen.

Favorieten BinckBank Tour 2017

Wedden op wielrennen? Allereerst is er Tom Dumoulin (5.00) die als grote kanshebber wordt gezien. Na het winnen van de Giro d’Italia eerder dit jaar en een vierde plaats in de Clásica San Sebastian van een goede week terug lijkt Dumoulin (Sunweb) over de benen te beschikken om in eigen land te kunnen vlammen. Zijn belangrijkste rivaal is Peter Sagan (2.50) die in Polen liet zien in topvorm te zijn. De Slowaak kwam wel in de bergen tekort en de rit in de Ardennen wordt zijn belangrijkste struikelblok. Bookmaker Mr Green zien Sagan desondanks als grote favoriet. Ook de Belgen Greg van Avermaet en Wout van Aart (beide 9.00) behoren tot de kanshebbers, terwijl Niki Terspstra (13.00) voorzichtig tot de favorieten wordt gerekend, ondanks een seizoen waarin hij weinig reed door blessures en hij nog niet topfit is.

Dumoulin slaat Vuelta over en Contador stopt

Tom Dumoulin liet twee weken geleden overigens weten dit jaar niet naar de Vuelta a España te gaan. Hij geeft er de voorkeur aan zich voor te bereiden op het WK in Bergen dat eind september wordt gereden. Dumoulin zal zich vooral op de Tijdrit richten, maar gaat ook de groepstijdrit en de wegrace rijden. De Limburger van Sunweb zal de komende tijd enkel de BinckBank Tour en wat eendaagse wiellerritten rijden.

De Spanjaard Alberto Contador heeft via zijn instagram account laten weten dat de Ronde van Spanje zijn laatste koers zal zijn als profwielrenner. Hij heeft goed over zijn besluit nagedacht en kon geen beter afscheid indenken dan in de Vuelta a España.