New York Liberty versloeg de Minnesota Lynx met 67-62 in de verlenging van een winnaar-take-all Game Five-showdown in Brooklyn en stelde zondag hun eerste WNBA-titel veilig, een jaar nadat ze voor de vijfde keer tekort kwamen in de kampioensronde.

Jonquel Jones behaalde een teamhoge 17 punten toen ze werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van de WNBA Finals, en de best geplaatste Liberty overwon een trage start en ontzegde de Lynx een record vijfde titel.

“Dit is iets speciaals hier en ik probeer niet te huilen”, zei Breanna Stewart, die samen met Sabrina Ionescu ook een gouden medaille won met Team USA op de Olympische Spelen in Parijs.

“We hadden een aantal ups en downs, deze serie was zwaar, maar we hebben er doorheen gevochten omdat we het naar deze stad en dit publiek wilden brengen.”

Tijdige schotblokkering en een driepunter van Ionescu, de eerste van haar team in de wedstrijd, zorgden ervoor dat New York laat in het vierde kwartaal een voorsprong van vier punten pakte, maar geen van beide teams kon wegrijden.

Stewart miste een kans om de wedstrijd gelijk te trekken met nog 38 seconden te gaan in de reguliere regelgeving toen ze een paar vrije worpen miste, maar zichzelf verloste op haar volgende trip naar de lijn om de verlenging af te dwingen.

New York won de sprongbal om de verlengingen te beginnen en ging snel op voorsprong met een driepunter van Leonie Fiebich die de winnende basket bleek te zijn voordat Nyara Sabally hen hun grootste voorsprong van de wedstrijd bezorgde.

Stewart bezegelde vervolgens de titel toen ze twee vrije worpen maakte met nog 10 seconden te gaan in de verlenging.

De Liberty, die vrijdag in Minnesota een kans verspeelden om de titel veilig te stellen, begonnen traag aan Game Five. Ze misten hun eerste zestien driepuntspogingen en stonden pas laat in het derde kwartaal op voorsprong.

Minnesota, aangedreven door Napheesa Collier, leidde met 19-10 na een eerste kwartaal waarin Stewart en Ionescu, de twee topscorers van de Liberty dit jaar, er niet in slaagden een punt te noteren.

De Lynx gebruikte een solide verdediging om te voorkomen dat Stewart en Ionescu enig ritme zouden vinden, maar de Liberty, die alle negen van hun driepuntspogingen in de helft miste, gebruikte een late golf om een ​​achterstand van twaalf punten te verkleinen en stond zeven punten achter op de tweede helft. pauze.

New York kwam energieker naar buiten om aan het derde kwart te beginnen en pakte de eerste voorsprong van de wedstrijd laat in de periode toen Ionescu een briljante pass naar Sabally gaf voor een lay-up die de gastheren op een 40-38 voorsprong zette en het thuispubliek wakker maakte. .

“Hier had ik nooit van kunnen dromen”, zei Jones, die gemiddeld 17,8 punten scoorde in de finale, nadat hij tot MVP was uitgeroepen.

“Het is het grootste moment en je moet vasthouden als je kampioen wilt worden. Het ging hier allemaal om en dat we samen wonnen, omdat we echt van elkaar houden.”