De dubbel van Benjamin Kimpioka in de eerste helft hielp St Johnstone aan hun eerste overwinning in de thuiscompetitie van 2024 toen ze Ross County met 3-0 versloegen in McDiarmid Park.

Terwijl de nieuwe manager Simo Valakari vanaf de tribune toekeek na een vertraging van de werkvergunning, namen de Saints al vroeg een voorsprong toen Adama Sidibeh voorzet naar zijn aanvalspartner Kimpioka om thuis te tikken.

County werd teruggebracht tot 10 man toen Elijah Campbell rood zag voor twee boekingen en Kimpioka hen vlak voor rust strafte met een nieuwe achterpaalfinish.

Een doelpunt van Nicky Clark werd afgekeurd door de VAR voordat County-invaller Charlie Telfer op een ellendige middag voor de Staggies direct rood kreeg.

Makenzie Kirk maakte de blessure in de blessuretijd nog groter door een derde thuis te brengen na een hinkend punt van Graham Carey, terwijl de Saints een broodnodige overwinning in de William Hill Premiership veiligstelden.

Beide partijen hadden twee wijzigingen aangebracht ten opzichte van hun vorige wedstrijden, waarbij Ross County Eamonn Brophy en Scott Allardice binnenhaalde voor Noah Chilvers en Aidan Denholm, terwijl St Johnstone Jason Holt en Sidibeh binnenhaalde voor Aaron Essel en Kirk.

De gastheren kregen de eerste kans van de wedstrijd in de 13e minuut toen Andre Raymond de voorzet maakte voor Clark, die volledig vrij was in het zesmetergebied maar alleen maar naast kon kijken.

Saints hoefden echter maar drie minuten te wachten op hun volgende kans en Kimpioka maakte geen fout toen hij zich vastklampte aan het lage centrum van Sidibeh en via de achterpaal de bal binnenschoot. De bezoekende spelers gingen in beroep voor een overtreding tegen Clark
de opbouw, maar ondanks een langdurige VAR-check werd het doelpunt gegeven.

Het werd net na het halfuur nog erger voor County toen linksback Campbell, die al op een boeking stond, onhandig op Drey Wright afstormde en een tweede gele kaart kreeg.

De gastheren zouden vlak voor rust hun numerieke voorsprong laten gelden toen Kimpioka – die even eerder ook een glorieuze kans had gemist – zijn tweede van de wedstrijd kreeg. Opnieuw was hij ongemarkeerd bij de tweede paal en kwam hij op het einde van een voorzet van Matt Smith, waarbij Ross Laidlaw een hand kreeg bij de aanval, maar er niet in slaagde deze buiten te houden.

Staggies-baas Don Cowie voerde tijdens de rust drie wijzigingen door en introduceerde Denholm, Josh Reid en James Brown terwijl de uitploeg leek terug in de wedstrijd te komen.

De gastheren breidden hun voorsprong bijna uit net voor het uur toen doelman Laidlaw een puinhoop maakte van de lage aanval van Sidibeh voordat de aanvaller zijn tweede poging over de lat sloeg.

St Johnstone had de bal voor de derde keer in het net in de 68e minuut toen Clark vanaf drie meter afstand binnentikte, hoewel zijn vreugde van korte duur was toen de VAR het doelpunt afkeurde wegens buitenspel.

De ellendige middag van de bezoekers werd in de 78e minuut nog verergerd toen invaller Telfer, die nog maar drie minuten op het veld stond, werd weggestuurd nadat hij Sven Sprangler met zijn noppen had betrapt.

De gastheren voegden glans toe aan de score met de laatste trap van de wedstrijd, toen Carey bij de naamregel kwam en Kirk inhaalde, terwijl de thuisploeg hun eerste overwinning in de thuiscompetitie boekte sinds een 1-0 overwinning op Hibernian op 16 december.

Wat de managers zeiden…

Tussentijds Sint Jansteen baas Andy Kirk: “Ik denk dat iedereen dat nodig had. We spraken elkaar in de week dat iedereen bij was
de club had een lift nodig – de spelers, de fans en de staf – dus het was fijn dat we die in huis kregen. Het is een grote lift voor iedereen.

“Het leuke van de afgelopen weken is de inspanning die de spelers op de training hebben geleverd.

“Ze hebben volledig geloofd in wat wij proberen te doen en dat komt doordat ze zich ervoor inzetten en hun best doen op het veld.

“Uit de gesprekken die ik heb gehad met de manager (Simo Valakari) zijn er dingen waar we nog aan moeten werken en die we moeten verbeteren en een aantal verschillende aspecten waar de spelers rekening mee moeten houden – maar de spelers moeten indruk maken op de manager.

“Ik zie veel spelers hard werken en rennen en dat is wat ze doen om indruk op hem te maken. Dat is dus een goede zaak, want ze willen bij het team horen en dat laat de honger van de spelers zien.”

Ross Provincie baas Don Cowie, gaf ondertussen toe dat hij geen klachten had over de twee rode kaarten, terwijl hij terugkeek op een moeilijke middag voor Ross County, die naar de negende plaats op de tafel zakte.

Cowie zei: “Ik heb ze nog niet teruggezien, maar qua spelsnelheid denk ik dat Eli (Campbell) twee tackles heeft gemaakt en twee boekingen heeft gekregen. Ze hebben ze duidelijk sterk genoeg geacht voor gele kaarten, dus een beetje hard misschien.

“Bij Charlie (Telfer) is het gewoon een reactie. De bal valt en hij staat te popelen om het veld op te komen om impact te maken en de bal te winnen.

“Hij is geen kwaadwillende speler. Hij heeft de tegenstander betrapt met een gevaarlijke tackle en daarom is de VAR daar.

“Ze vonden dat een rode kaart de juiste beslissing was. Ik heb ook geen echte klachten.”

Wat staat er te gebeuren in de Schotse Premier League?