De heropleving van Everton in de herfst zette zich voort toen doelpunten in de eerste helft van Iliman Ndiaye en Michael Keane hen een eerste uitoverwinning van het seizoen in Ipswich opleverden.

De 2-0 overwinning was niet bepaald vleiend voor de bezoekers, die in de tweede helft hun defensieve veerkracht toonden en voor de tweede keer op rij de nul van de campagne noteerden.

Het is nu vier wedstrijden ongeslagen voor Everton, dat met acht punten op de zestiende plaats blijft staan, maar nu vijf punten voorsprong heeft op de degradatiezone.

De Tractor Boys hadden een gouden kans gemist om via Jack Clarke de leiding te nemen, maar hij skiede zijn poging hoog over de lat en hen werd ook een strafschop in de eerste helft ontzegd toen scheidsrechter Michael Oliver naar het VAR-scherm werd geroepen om zijn aanvankelijke beslissing terug te draaien.

De scheidsrechter wees in de 26e minuut naar de strafschopstip toen Clarke ten onder ging na wat leek op een uitdaging van Dwight McNeil, maar nadat hij naar het VAR-scherm was geroepen, sloot Oliver het uit.

Ipswich – die voor de interlandbreak zwaar werd verslagen bij West Ham – blijft puntloos op de zeventiende plaats na een tweede thuisnederlaag van het seizoen.

Hoe het klinische Everton Ipswich over het zwaard sloeg

Liam Delap baalt van een gemiste kans tegen Everton
Afbeelding:

Everton heeft een serie van twaalf opeenvolgende uitwedstrijden in de Premier League zonder nul afgesloten, terwijl de Toffees thuis en uit slechts de vierde ploeg zijn die maar liefst twintig shutouts in de competitie noteert sinds Sean Dyche’s eerste wedstrijd aan de leiding in februari 2023.

Daarentegen onthulde Ipswich-baas Kieran McKenna deze week dat verdediger Axel Tuanzebe maanden voor de boeg heeft, nadat hij “heel dichtbij” was om zijn duim te verliezen bij een bizar ongeluk thuis vóór de interlandbreak.

De vrees is dat Ipswich zeer binnenkort de grip zou kunnen verliezen op hun poging om hun zoektocht naar veiligheid in de Premier League op gang te brengen, waarbij het wachten op een eerste overwinning van het seizoen wordt verlengd tot acht wedstrijden.

Everton, dat sinds de wedstrijd tegen Burnley afgelopen december geen overwinning op het hoogste niveau wist te behalen, profiteerde van de defensieve onzekerheid die is ontstaan ​​door de afwezigheid van Tuanzebe.

Teamnieuws

• Ipswich bracht twee wijzigingen aan in de ploeg die bij West Ham werd verslagen. Luke Woolfenden en Cameron Burgess kwamen in de plaats van Ben Johnson en Jacob Greaves.
  • Everton-baas Sean Dyche overhandigde de start aan Michael Keane, Vitalii Mykolenko en Idrissa Gueye. Jarrad Branthwaite miste de wedstrijd terwijl hij zijn herstel voortzette van een dijbeenblessure.

Doelman Arijanet Muric moet dit seizoen nog achter dezelfde achterlijn spelen, maar hij kon niet voorkomen dat Ndiaye de Merseysiders een voorsprong van zeventien minuten bezorgde toen de Senegalees op een losse bal van Wes Burns stapte en zijn schot hoog in het net schoot.

Iliman Ndiaye viert feest nadat hij Everton op voorsprong heeft gezet in Ipswich
Afbeelding:
Iliman Ndiaye’s beide Premier League-goals voor Everton zijn van huis gekomen, terwijl hij met zijn 24 jaar en 227 dagen de jongste speler is die scoorde in opeenvolgende uitwedstrijden in de competitie voor de Toffees sinds Anthony Gordon in augustus 2022 (21).

Ipswich kreeg vervolgens van de VAR een penalty geweigerd.

Everton vond dat ze eerder deze maand een penalty hadden moeten krijgen in het 0-0 gelijkspel tegen Newcastle, toen Dan Burn in de knoop raakte met Dominic Calvert-Lewin, maar zij waren toen de begunstigden van een beslissing in vergelijkbare omstandigheden.

Clarke ging naar de grond terwijl hij ging schieten met McNeil in de buurt. Scheidsrechter Oliver had aanvankelijk het gevoel dat er geen poging was gedaan om de bal te spelen, maar VAR Graham Scott adviseerde hem zijn beslissing terug te draaien.

Everton maximaliseerde hun ontsnapping door hun voorsprong behoorlijk te verdubbelen en er was niets controversieel aan Keane’s nadrukkelijke finish vanuit een scherpe hoek na goed werk van McNeil toen Ipswich er niet in slaagde een hoekschop weg te werken.

Michael Keane schiet Everton op een 2-0-voorsprong bij Ipswich
Afbeelding:

Ipswich kwam pas in de 80e minuut tot een schot op doel toen de lage hoekschop van Leif Davis werd opgewacht door Conor Chaplin, maar – in overeenstemming met de dag van Ipswich – kon hij geen goede aansluiting maken met zijn schot toen Jordan Pickford een routinematige redding maakte.

Calvert-Lewin had een derde moeten toevoegen bij de laatste trap van de wedstrijd nadat hij was vrijgelaten door Jack Harrison toen Muric goed redde, maar het wachten op een eerste overwinning van de campagne gaat door voor Ipswich.

Everton op dreef – Opta-statistieken

Vitaliy Mykolenko verdwijnt onder druk van Wes Burns
Afbeelding:

• Na het verliezen van de eerste vier competitiewedstrijden van 2024-25 is Everton ongeslagen in de laatste vier (W2 D2), waarmee het de eerste uitoverwinning in de Premier League is sinds december 2023 (2-0 tegen Burnley).
  • Ipswich blijft dit seizoen zonder overwinning in de Premier League (D4 L4) – alleen in 2009-10 (eerste 14) en 2018-19 (eerste 11) kenden de Tractor Boys een langere puntloze start van een Engels competitieseizoen.
  • Everton is ongeslagen in de laatste zes Premier League-wedstrijden tegen gepromoveerde ploegen (W4 D2), en heeft sinds november 2022 onder Frank Lampard niet meer zo’n uitwedstrijd verloren, nadat hij met 3-0 verloor bij Bournemouth.
  • Dwight McNeil was dit seizoen betrokken bij zes van de negen Premier League-doelpunten van Everton (3 goals, 3 assists – 67%); alleen Cole Palmer voor Chelsea (11/16 – 69%) was dit seizoen betrokken bij een groter deel van de doelpunten van zijn ploeg in de competitie.

Verhaal van de wedstrijd in statistieken…

Wat staat er te gebeuren in de Premier League?