Tommy Paul sloot een dominante week af door Grigor Dimitrov in twee sets te verslaan en zo voor de tweede keer de BNP Paribas Nordic Open in Stockholm te winnen.

De als vierde geplaatste Amerikaan, die deze week geen set had laten liggen, versloeg Dimitrov met 6-4 6-3 in 85 minuten en claimde zijn derde overwinning van het jaar – na successen in Dallas en Queen’s Club – en won de ATP 250-evenement waar hij in 2021 ook de trofee in de wacht sleepte.

Het was ook een cruciale overwinning voor Paul’s hoop om voor de tweede keer in zijn carrière de ATP Finals te bereiken. De 27-jarige passeerde Dimitrov in de race om zich te kwalificeren voor het seizoensafsluitingstoernooi voor de acht beste spelers van het jaar, waar hij nog nooit eerder aan deelnam.

Tommy Paul uit de VS geeft een schot terug aan Grigor Dimitrov uit Bulgarije, tijdens de finale Nordic Open ATP-tenniswedstrijd voor heren, in de Royal Tennis Hall in Stockholm, Zweden, zondag 20 oktober 2024. (Claudio Bresciani /TT News Agentschap via AP)
Afbeelding:
Paul liet gedurende het hele toernooi geen set vallen

Er werd verwacht dat het een titanenstrijd zou worden tussen de vierde en derde reekshoofden, maar Paul brak in de tweede game in de liefde en racete snel naar een 4-1 voorsprong. Dimitrov pakte vervolgens twee wedstrijden op rij omdat hij dreigde gelijk te spelen, maar Paul brak meteen terug en pakte de openingsset na opnieuw een snelle uitwisseling van breaks.

Paul kreeg vervolgens de cruciale break in de voorlaatste game van de tweede set en serveerde de wedstrijd uit, waarin hij samen met Jannik Sinner, Carlos Alcaraz en Matteo Berrettini de enige spelers zijn die dit seizoen minstens drie overwinningen op tournee hebben behaald.

“Het is een heel bijzondere plek voor mij”, zei Paul. “Dit is waar ik een paar jaar geleden mijn eerste titel behaalde en om naar buiten te komen en het tennisniveau te spelen dat ik deze week deed, het was een droom. Ik heb het gevoel dat ik elke wedstrijd een beetje beter en beter speelde. Vandaag heb ik kwam geweldig uit de bus, dus ik was absoluut blij met het optreden.”

Bautista Agut schittert om Antwerpse titel te veroveren

De Spanjaard Roberto Bautista Agut won zijn twaalfde carrièretitel en zijn eerste sinds 2022 door een dominante overwinning op Jiri Lehecka te behalen in de finale van de European Open in Antwerpen.

De nummer 60 van de wereld had Luca Van Assche, Tomas Martin Etcheverry, Felix Auger-Aliassime en Hugo Gaston gezien op weg naar de finale, waar hij Lehecka met 7-5 6-1 versloeg en zo de op een na oudste winnaar van de ATP Tour werd. – achter Novak Djokovic – dit seizoen.

Lehecka kreeg in de 75 minuten durende wedstrijd een masterclass van de Spanjaard, waarin Bautista Agut zeventien winnaars sloeg tegen vijf ongedwongen fouten. Bautista Agut claimde zijn vierde opeenvolgende overwinning tegen de Tsjechische speler en zal nu terugkeren naar de top 50 van de PIF ATP-ranglijst.

“Deze is heel bijzonder”, zei Bautista Agut. “Vorig jaar brak ik mijn voet en ik heb dit jaar zo hard moeten vechten. Ik ging terug naar 120 op de wereldranglijst, maar ik ging nog steeds met een glimlach op mijn gezicht oefenen, proberen een betere speler te worden, vechten totdat het einde van mijn carrière, ik denk dat ik een week als deze verdiende.”

Elders won de Rus Karen Khachanov zijn eerste indoor hardcourttitel sinds 2018, nadat hij Gabriel Diallo met 6-2, 5-7, 6-3 versloeg en daarmee de Almaty Open in Kazachstan veiligstelde.

Het derde reekshoofd bracht Diallo diep in een aantal wedstrijden, waarbij hij 19 breakpoint-kansen vergaarde en er zes benutte, waarbij zijn overwinning in iets meer dan twee uur en 20 minuten bijdroeg aan de titel die hij in februari in Doha veroverde.

Kasatkina doorstaat de titelstrijd om de Chinese titel te winnen

Eastbourne-kampioen Daria Kasatkina versloeg de Russische landgenote Mirra Andreeva met 6-0 4-6 6-4 om zondag de Ningbo Open-finale in China te winnen en haar tweede overwinning van het seizoen te behalen.

Kasatkina heeft dit jaar vier finales verloren, maar kwam vlot door de openingsset tegen haar tienertegenstander, die er nerveus uitzag, maar in de tweede haperde om haar goede vriendin een gelijkspel te geven en de finale naar een beslissende set te brengen.

Andreeva bouwde een 3-0 voorsprong op in de derde, maar liet haar tegenstander terug in de wedstrijd met een reeks ongedwongen fouten, terwijl Kasatkina zich een weg terug klauwde en een overwinning claimde die haar terug naar de top 10 van de wereld zou brengen.

“Het was eerlijk gezegd een heel zware week”, zei Kasatkina na haar overwinning. “Alle wedstrijden waren superzwaar. In de kwartfinale kwam ik terug van twee matchpunten achterstand, en vandaag van 3-0, bijna 4-0 (achter) in de derde set.

“Deze trofee betekent veel, omdat ik deze week aan veel uitdagingen heb gewerkt en ik ben erg trots op mezelf.”

Wat staat er in oktober op Sky Sports Tennis te wachten?

• Erste Bank Open, Wenen – ATP 500 (21-27 oktober)
  • Swiss Indoors, Bazel – ATP 500 (21-27 oktober)
  • Guangzhou Open, China – WTA 250 (21-27 oktober)
  • Toray Pan Pacific Open Tennis, Tokio – WTA 500 (21-27 oktober)

Sky Sports+ is officieel gelanceerd en zal worden geïntegreerd in Sky-TVstreamingdienst NU en de Sky Sports-appwaardoor Sky Sports-klanten dit jaar zonder extra kosten toegang krijgen tot ruim 50 procent meer livesport. Lees hier meer.