Olympische Spelen 2016 tijdrit mannen en vrouwen. Woensdag om 13:30 start de tijdrit voor vrouwen en om 15:30 gaan de eerste mannen van start voor hun race tegen de klok. Volgens bookmakers zijn Anna van der Breggen en Tom Dumoulin de favorieten bij respectievelijk de dames en heren.

Dumoulin favoriet voor tijdrit

Al wekenlang wordt Dumoulin benaderd met een vraag over zijn pols, terwijl het bij wielrenners toch logischer is om te vragen naar hun benen. In de slotweek van de Tour de France kwam de Limburger ongelukkig ten val, waarbij hij zijn pols brak. Sindsdien heeft hij voorzichtig de training hervat en reed hij na de Tour ook een criterium, waar hij echter afstapte. Tevens was hij verplicht om in het weekend van start te gaan in de wegwedstrijd. Ook daar bereikte hij de finish niet.

Een voorspelling wielrennen doen? Zie onder meer

Kortom, het is kwakkelen met de man die nog een toptijdrit liet zien in de Tour de France. Twee jaar geleden werd hij derde bij het WK tijdrijden, vorig jaar won hij ook de time trial in de Ronde van Spanje. Het jaar 2016 had slechts één doel: uitblinken op woensdag 10 augustus.

Geen pijn meer voor Tom Dumoulin

“Ik heb de laatste dagen geen pijn”, zei Dumoulin maandag, “maar ik kan met die hand nog altijd niet echt knijpen. Met iedere beweging die ik maak probeer ik mijn pols te ontlasten.” Nu vragen sommigen zich af: waarom is de pols zo belangrijk bij het wielrennen? Het antwoord is dat vooral bij het tijdrijden een wielrenner het stuur zeer stevig vastgrijpt en naar zich toe trekt, zodat hij met nog meer kracht zijn voeten tegen de pedalen kan trappen.

Nog nooit eindigde een Nederlander bij de mannen in een Olympische tijdrit in de top tien. Dumoulin is onze enige ijzer in het vuur, want Wout Poels heeft zich teruggetrokken. Hij kwam ten val in de wegwedstrijd. Het parcours is 54,4 km lang en bestaat uit twee omlopen. Daardoor moeten de hellingen Grumari en Grota Funda tweemaal worden bestegen. Gunstig voor Chris Froome, de winnaar van de Tour.

Bij de dames is Anna van der Breggen wellicht op weg naar een dubbeslag. Zondag pakte ze al het goud in de wegwedstrijd. Ook Ellen Van Dijk heeft goede papieren voor een korte notering.

Wedden op wielrennen

Anna van der Breggen noteert 2.25 bij bookmaker 888Sport, Ellen van Dijk 6.50. Concurrentie zal er komen van Linda Villumsen op 6.00 en Kristin Armstrong op 7.50. Tom Dumoulin staat bij bookmaker 888Sport op 2.20, Chris Froome op 2.50 en Rohan Dennis op 9.00.