Steven Kruijswijk zal tijdens de komende Tour de France als kopman van de Nederlandse wielerformatie LottoNL-Jumbo van start gaan. Dat liet hij afgelopen week weten in een interview met Wielerflits. Kruijswijk zal ook de Vuelta a España rijden, maar daarin zal zijn rol waarschijnlijk bescheidener van vorm zijn.

Verdien met wedden op wielrennen! Zet in bij Mr Green

Kruijswijk kopman Tour: ultieme bevestiging

Het kopmanschap Kruijswijk in de Tour de France betekent een definitieve erkenning als klassementsrenner. Al jaren werd er geroepen dat de jonge Kruijswijk het ver ging schoppen als klassementsrenner. In 2009 werd hij Nederlands kampioen op de weg bij de Beloften.

Steven Kruijswijk werd in 2011 achtste in de Giro d’Italia en in 2015 werd hij zevende maar pakte ook tweede plaats in de Koninginnenrit achter Mikel Landa. Het jaar daarop werd hij vierde in de Giro en daarmee leverde hij het bewijs dat hij inderdaad de grote ronderenner is die men hoopte dat hij zou zijn. Afgelopen jaar reed hij de Giro niet uit, maar later in het seizoen finishte hij wel als negende in de Vuelta a España, waarin hij de rol als kopman al wel vervulde. In de Tour reed hij tot nu toe alleen in dienst van het team.

LottoNL-Jumbo gaat voor klassement

Komend jaar start Steven Kruijswijk dus zelf als kopman in de Tour. De Brabander reed de Ronde van Frankrijk al in 2012, 2014 en 2015. De reden dat hij als kopman is aangewezen voor de komende editie is volgens Kruijswijk heel eenvoudig: “Vooral de ploeg wil graag weer een klassement rijden in de Tour en ik wil zelf ook proberen om daar eens goed te zijn, in plaats van de combinatie te maken”.

Focus in 2018 volledig op Tour

Gezien zijn eerdere prestaties in de Giro kun je je afvragen of Kruijswijk zich niet beter de Ronde van Italië kan concentreren. “We hebben eigenlijk pas vorige maand op het trainingskamp de plannen definitief gemaakt. Daar hebben we de jaarplanning gekregen. Daar is de Tour dus uitgekomen, zonder Giro,” zei Kruijswijk . “Nu gaat de focus echt volledig op de Tour, een keer wat anders,” aldus de Brabander.

Wielrennen voorspellingen 2018 GettyKomend seizoen zullen de ploegen die deelnemen aan de Tour uit acht man bestaan, en niet negen zoals in de voorgaande jaren gebruikelijk was. Dat betekent aanpassingen binnen de ploeg. In elk geval zal dat voor Dylan Groenewegen – van wie ook al is bevestigd dat hij meegaat naar de Tour de France als sprintkanon van Lotto-NL Jumbo – geen gevolgen hebben.
Dylan krijgt gewoon zijn sprinttreintje mee om op jacht te kunnen gaan naar etappezeges. “Hij zal zeker zijn renners mee krijgen om de sprint goed te doen. Ik zal ook wat jongens mee krijgen, maar ik denk dat we vooral als ploeg gaan en elkaar op die dagen moeten helpen”. Kruijswijk wees daarbij naar de kasseienrit in de Tour. “Ik denk dat Dylan mij daarbij zeker kan helpen, en als Lars meegaat kan hij proberen voor de rit te gaan,” aldus Kruijswijk.

Inmiddels is wel bekend geworden dat Lars Boom geopereerd zal worden aan zijn hart vanwege een hartritmestoornis. Dat wordt geen heel ingrijpende operatie, maar Boom zal hierdoor wel de Tour Down Under en mogelijk enkele voorjaarsklassiekers van 2018 moeten missen. Tegen de tijd dat de Tour de France wordt gereden, zal Boom naar verwachting weer helemaal op kracht zijn.

Op alle fronten scoren

“Het wordt echt een Tour dat we op alle dagen een plan hebben, en dat wel elkaar gewoon sterker moeten maken, daarvoor moet je gewoon met een hele sterke ploeg daar naartoe,” vervolgde Kruijswijk. Ook Robert Gesink zal deel uitmaken van die hele sterke ploeg, waarbinnen hij zich zal richten op enkele etappezeges, maar zich ook verdienstelijk zal maken als knecht van Kruijswijk.