Aanstaande vrijdag wordt de Giro d’Italia voor de honderdste keer op gang geschoten. De renners vertrekken dit jaar op het eiland Sardinië, waar de strijd om het roze zal losbarsten.

Afgelopen jaar was Steven Kruijswijk de trotse drager van de roze trui en kwam hij dicht in de buurt van de eindoverwinning. Ook voor dit jaar worden zijn kansen bij de bookmakers hoog ingeschat – 888sport noteert hem zelfs als derde in hun lijstje favorieten, tegen odds van 10.00!

Wedden op de Giro! Voorspel en win bij 888sport

Giro d’Italia 2017

“Het was geweldig om afgelopen jaar de roze trui te dragen,” zei Kruijswijk in een gisteren verschenen persbericht van zijn team LottoNL-Jumbo. “Het was vorig jaar een mooie beloning om het roze te dragen. Het hoger doel is om nu echt op het podium te finishen en het liefst zo hoog mogelijk,” aldus de 29-jarige kanshebber.

Vorig jaar deed Kruijswijk goede zaken in de Corsa Rosa en reed dagenlang in het roze. Hij kwam heel dicht bij de eindoverwinning, maar toen sloeg het noodloot toe. “Uiteindelijk viel ik vorig jaar twee dagen voor het einde van de wedstrijd. Daar verloor ik het hoogst haalbare: de roze trui. Na die Giro heb ik de knop omgezet. Nu weet ik wat ik kan en dit wil ik nog een keer. We zijn steeds verder blijven werken om het maximale eruit te halen”, aldus Kruijswijk.

Steven Kruijswijk kopman LottoNL-Jumbo

Dit jaar rijdt Steven Kruijswijk als kopman van LottoNL-Jumbo en kan hij rekenen op een sterk team dat hem moet helpen de eindzege binnen te halen. Onder zijn helpers zijn de dit jaar binnengehaalde Stef Clement en Jurgen Van den Broeck, maar ook kanonnen als de Belgisch kampioen tijdrijden Victor Campenaerts en de Italiaan Enrico Battaglin die al twee keer een rit won in de Giro.

Het team van LottoNL-Jumbo voor de Giro d’Italia bestaat verder uit Jos van Emden, Martijn Keizer, Bram Tankink en Twan Castelijns.

Klassement snelste afdaler

Speciaal voor deze honderdste editie van de Giro d’Italia is er een nieuw klassement: de ‘Pirelli Premio Miglior Discesista’, ofwel het klassement van de snelste afdaler. Daar is natuurlijk veel kritiek op, omdat het onverantwoordelijk zou zijn, en gevaarlijk. Ook de rennersorganisatie ANAPRC die zich al jaren inzet voor veiliger wielrennen is faliekant tegen. De Giro-organisatoren vonden het zelfs nodig om de toch al zo gevaarlijke afdaling van de Stelvio op te nemen in hun rijtje waagstukken.

De tien afdaalmomenten die meetellen voor het afdalingsklassement:
Etappe 8 – Monte Sant’Angelo (km. 100.7)
Etappe 9 – Chieti (km. 91.2)
Etappe 11 – Monte Fumaiolo (km. 135.8)
Etappe 12 – Colla di Casaglia (km. 63.4)
Etappe 15 – Selvino (km. 170.8)
Etappe 16 – Passo dello Stelvio (km. 143.5)
Etappe 17 – Passo del Tonale (km. 60.2)
Etappe 18 – Passo Pordoi (km. 26.0)
Etappe 19 – Sella Chianzutan (km. 104.7)
Etappe 20 – Monte Grappa (km. 122.7)

De vijf snelste tijden worden dagelijks beloond met respectievelijk 8, 5, 3, 2 en 1 punt. De beste daler van de dag ontvangt €500, wat even veel is als de beste jonge renner van de dag. Aan het einde van de Ronde van Italië, verdient de renner met de meeste punten een bedrag van €5000, de nummer twee €3000 en de nummer drie krijgt €2000. De winnaar van het afdalingsklassement verdient dus evenveel als de winnaar van het bergklassement.

Uitslag Giro voorspellen

Kruijswijk zal zich liever richten op het winnen van het algemeen klassement van de Giro. Bookmaker 888Sport noteert 10.00 voor de Nederlander. Nairo Quintana is favoriet en noteert 1.95 voor de eindzege, terwijl de Italiaan Vincenzo Nibali als tweede wordt genoteerd @6.00. Tom Dumoulin, de andere Nederlandse favoriet, heeft odds van 16.00 staan. Een podiumplek 1-3 van Kruijswijk noteert 2.75. Lees ook: wedden op wielrennen.