Deze zaterdag start de Vuelta a España met een ploegentijdrit van bijna 14 kilometer. De start is dit jaar in het Franse Nîmes. Over drie weken volgt de finish in Madrid. Onderweg zal er veel geklommen worden en de temperaturen zijn nog altijd hoog in grote delen van Spanje.

Het hoogtepunt is El Alto del Angliru, maar ook in het zuiden van Spanje wordt het afzien voor de renners, als daar in de vijftiende etappe van de Ronde van Spanje een stel zware klimpartijen te wachten staan in de Sierra Nevada.

Vuelta 2017 – eerste etappe ploegentijdrit

De eerste etappe, de openingsrit van de Vuelta, is net als in de afgelopen jaren een ploegentijdrit. De rit is 13.7 km lang en voert door de Franse stad Nîmes. Er zit zelfs een klim in, de ‘Alto de Nîmes’, zoals die in het Spaans wordt genoemd, een helling met een lengte van 7.3 kilometer en van de derde categorie.

Hoewel het meer een vals plat is dan een echte berg: het verschil in hoogte is een schamele honderd meter. Het hellingspercentage bedraagt slechts 1,6%, maar in een tijdrit zal dit lange stuk vals plat er bij veel ploegen toch hard inhakken. De ploegen met renners die ook een beetje kunnen klimmen, zijn in deze rit uiteindelijk in het voordeel. Het is overigens pas de derde keer in de geschiedenis van de Vuelta dat er buiten Spanje wordt gestart.

Verschillen algemeen klassement klein

Meteen na de start zit een lastig stuk met een stel technische bochten, waaronder een U-bocht, evenals een iets minder scherpe U-bocht vlak voor de doorkomst op de ‘Alto de Nîmes’. Na de ‘klim’, volgt een wat langer stuk afdaling zonder al teveel bochten, maar na een kilometer zitten er weer een paar knikken in het parcours.

Daarna is het tot de finish redelijk recht-toe-recht-aan. Het laatste stuk over de Rue de la République is recht en daar kunnen de ploegen de sprint nog even aantrekken. Gezien de korte afstand is het ook allemaal secondewerk en de verschillen in het algemeen klassement zullen erg klein zijn als op zondag Vuelta etappe twee van start gaat.

Team Sky en BMC bij de kanshebbers

Afgelopen jaar werd de openingsrit in de Vuelta a Espana gewonnen door Team Sky, waarbij Peter Kennaugh de eerste rode trui om de schouders kreeg nadat hij als eerste van zijn ploeg over de streep kwam in het Galicische Castrelo de Miño. De rit was toen met 27,8 km twee keer zo lang en veel heuveliger. Een jaar eerder, in 2015, won BMC de openingsrit tussen Puerto Banus en Marbella, een rit die toen letterlijk vastliep in het zand waarna besloten werd de tijden te neutraliseren. Peter Velits mocht het ietwat controversiële rood ontvangen.

Ook dit jaar zullen Team Sky en BMC bij de kanshebbers zitten, maar daarnaast gaan ook sprintersploegen als Team Sunweb en QuickStep-Floors het goed doen. Ook Movistar en Bahrain Merida (met Vincenzo Nibali) worden tot de favorieten gerekend. Nogmaals, het zal hangen op de seconden in deze korte ploegentijdrit.

Voorspellingen winst TTT Vuelta

BMC heeft de beste kansen met specialisten als Rohan Dennis en Nicholas Roche. Bovendien won BMC dit jaar al twee eerdere ploegentijdritten in de UCI World Tour. In de Tirreno-Adriatico won het team een tijdrit die erg veel lijkt op die in Nîmes, en in de Volta a Catalunya werd BMC uitgeroepen tot winnaar nadat Movistar twee plaatsten werd teruggezet in het algemeen klassement vanwege duwen.

BMC is al jaren een van de beste tijdritploegen en noteert bij de bookmakers dan ook een overtuigende 1.85 voor de winst. Het Belgische Quick-Step Floors met specialist Bob Jungels en Niki Terpstra noteert bij Mr Green 2.70 voor de zege in de eerste rit.

Chris Froome

Wedden op wielrennen? Team Sky, de ploeg van Chris Froome, zal er alles aan doen om meteen in de eerste rit een stempel op deze Vuelta te drukken. Froome is hier om te winnen en de wereld moet dat weten. Froome rijdt een aardige tijdrit en heeft de juiste mannen bij zich. Desondanks noteert Mr Green 6.50 voor de Britse equipe. Een buitenkansje ? Bahrain Merida met Nibali wordt erg laag ingeschat met 126.00, terwijl een podiumplek voor dit team wordt genoteerd met 21.00 door de bookies.

Movistar heeft specialist Nelson Oliveira aan boord en gangmakers als Dani Moreno, maar zonder Alejandro Valverde wordt het team een beetje als een schip zonder kapitein gezien.