Sabalenka wint van Navarro en bereikt tweede opeenvolgende US Open-finale

3 min read

Voormalig wereldkampioen Sabalenka, die vorig jaar de finale van de US Open verloor van Coco Gauff, had 90 minuten nodig om de opkomende Amerikaanse Navarro van zich af te slaan. Navarro speelde haar eerste Grand Slam halve finale en dwong een tiebreak af in de tweede set nadat ze met 5-3 achter stond.

“Ik heb hard gewerkt aan mijn mentale aanpak tijdens de wedstrijd,” zei Sabalenka na afloop. “Ik denk dat ik enorme vooruitgang heb geboekt in mijn kalmte, vooral op cruciale momenten.”

“Zelfs als de dingen niet goed gaan voor mij, blijf ik de juiste dingen doen en hou ik de controle. Ik ben echt trots, ik ben eigenlijk echt trots op mezelf dat ik zover ben gekomen dat ik mijn emoties onder controle kan houden.”

In de finale van dit jaar staat Sabalenka tegenover een andere Amerikaanse: de als zesde geplaatste Jessica Pegula. Sabalenka heeft een voorsprong van 5-2 in onderlinge ontmoetingen en is de enige die Pegula deze zomer op de Noord-Amerikaanse hardcourt heeft verslagen, in de finale van Cincinnati.

Met de overwinning is de 26-jarige Sabalenka de eerste vrouw die twee jaar achter elkaar de finale van de US Open haalt sinds Serena Williams dit deed in 2018 en 2019. Sabalenka heeft alle vier de Grand Slam-finales op hardcourt bereikt in de afgelopen twee seizoenen.

Sabalenka staat nu één overwinning verwijderd van het worden van de eerste vrouw sinds Angelique Kerber in 2016 die beide Grand Slam-titels op hardcourt in hetzelfde jaar wint. Sabalenka won eerder dit jaar haar tweede opeenvolgende Australian Open-titel.

In de rivaliteit met Navarro: Op donderdagavond nam Sabalenka revanche op Navarro na hun laatste ontmoeting op hardcourt, die dit jaar plaatsvond in Indian Wells. Sabalenka versloeg Navarro ook op het gravel van Roland Garros en leidt nu met 2-1 in onderlinge ontmoetingen.

Sabalenka heeft nu 28 opeenvolgende Grand Slam-wedstrijden op hardcourt gewonnen tegen speelsters die buiten de top 10 staan. Dat is de langste dergelijke reeks sinds Victoria Azarenka tussen de Australian Opens van 2012 en 2014 29 opeenvolgende wedstrijden op hardcourt won tegen spelers buiten de top 10.

Opkomend Amerikaans talent: Navarro zal echter niet langer een speelster buiten de top 10 zijn vanaf volgende maandag. Na haar beste prestatie op een Grand Slam zal de 23-jarige Navarro haar debuut in de top 10 maken, met een verwachte stijging van nummer 12 naar nummer 8.

Momenten van de wedstrijd: Na een vroege uitwisseling van breaks leek Sabalenka de controle te hebben over de eerste set en een halve set van de wedstrijd. Met krachtige slagen uit alle hoeken won Sabalenka de eerste set, waarin haar 16 winners Navarro’s acht verdubbelden.

In de tweede set brak Sabalenka voor een 3-2 voorsprong en diende voor de wedstrijd op 5-4. Plotseling gebruikte Navarro haar snelheid en goed getimede passes om de nummer 2 van haar stuk te brengen. Een forehand-returnwinner gaf Navarro dubbel breakpunt, en ze brak door voor 5-5 nadat Sabalenka een backhand miste.

In de tiebreak maakte Sabalenka een dubbele fout en kwam met 2-0 achter te staan, waardoor een derde set in zicht kwam. Maar Sabalenka herpakte zich, sloeg een forehand-winner en herwon het momentum.

Sabalenka nam een 3-2 voorsprong in de tiebreak na een 18-punten rally met een winnende volley en was vanaf dat moment onstuitbaar. Een krachtige smash bezorgde haar een zevende opeenvolgende punt om de tiebreak af te sluiten en haar plaats in de finale van de US Open opnieuw veilig te stellen