Adam en Simon Yates gaan dit jaar de Giro én de Vuelta rijden. In mei zullen ze samen het kopmanschap voor hun team Orica-Scott op zich nemen. Afgelopen week bereidde de Yates-tweeling zich succesvol voor in de Tirreno-Adriatico en Parijs-Nice. Helaas moesten ze beiden opgeven door voorjaarsziekte.

Adam en Simon Yates werden in 2014 profrenner en laten sindsdien regelmatig van zich horen in de voorste gelederen van het peloton. In augustus wordt de tweeling 25 en in de korte tijd dat ze prof zijn hebben ze al de nodige overwinningen en etappezeges binnengehaald.

Giro en Vuelta voor Yates tweeling

Afgelopen week deden beide broers het ook weer goed. Simon Yates reed de Tirreno-Adriatico in Italië om zich op de Giro d’Italia voor te bereiden, en broer Adam Yates reed in Frankrijk mee in Parijs-Nice. Het ging voortreffelijk. Maar helaas kregen beide broers last van voorjaarsziekte en moesten afstappen.

Adam Yates werd afgelopen jaar vierde in de Tour de France en afgelopen week reed hij de Tirreno-Adriatico. Bij de start van de vijfde etappe stond hij tweede in het algemeen klassement. Het moest raar lopen als hij niet het eindpodium haalde. Maar jawel, het liep raar en de voorjaarsziekte sloeg onverwacht en meedogenloos toe. Zijn maag begon ergens onderweg te rommelen en al gauw sloeg het om in algehele malaise en hevige koorts en dus moest Adam afstappen.

Voorjaarsziekte

Simon Yates won de bergachtige zesde etappe van Parijs-Nice en daardoor schoot hij omhoog in het algemeen klassement. Met nog meer bergen in de laatste twee dagen was het eindpodium in Nice duidelijk onder handbereik.

Giro Italia 2017 GettyHet was zijn eerste etappewinst sinds afgelopen jaar in de Vuelta, waar hij de eerste Brit was sinds 2012 die een dagsucces kon claimen. Maar helaas, ook Simon kreeg last van voorjaarsziekte en moest eveneens afstappen.

Geen eindpodia dus voor de tweeling, maar ze gaven wel hun visitekaartje af voor wat we de komende maanden nog van ze kunnen verwachten. Simon reed in de bergen met gemak Julian Alaphillipe eraf en had met Henao en Contador op het podium kunnen staan. Broer Adam kon eenvoudig meedoen met Quintana, Pinot, Dennis en Uran.

“Dit is meestal de enige race die ik in Italië rijd, los van de Lombardije aan het eind van het seizoen. Maar omdat ik de Giro d’Italia als mijn eerste grote doel heb als mijn eerste Grand Tour van het seizoen, geeft dat me een nieuwe uitdaging,” zei Adam Yates tegen Cyclingnews. “Dit jaar is de eerste keer dat ik de Giro d’Italia zal rijden, dus het is allemaal nieuw voor me. Ik ken de race niet, dus we zien wel hoe het gaat.”

100ste editie Giro d’Italia

“Het wordt heel bijzonder om de 100ste editie (van de Giro d’Italia) mee te maken,” zei Simon Yates “Ik weet zeker dat het iets heel bijzonders wordt en ik denk dat dit de reden is dat er zoveel bekende namen op af zullen komen. Daardoor wordt het wel een grotere uitdaging, maar laat het maar komen!”

Met wat de broertjes Yates hebben laten zien in de Tireno-Adriatico en Paris-Nice, mag duidelijk zijn dat ze in de Giro kunnen meedoen voor de podiumplaatsen en belangrijke tegenstanders zullen worden van de grote kanonnen, waaronder Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) Nairo Quintana (Movistar) en Fabio Aru (Astana).

Voorspellingen wielrennen

Wil een gokje wagen bij de bookmakers, voorspel dan je winnaar van de Tour 2017! Bookmaker 888Sport noteert Froome als favoriet met odds van 1.65. Quintana volgt @4.50. Adam Yates maakt nog kans @23.00. Noteringen voor de Giro en Vuelta zijn nog niet beschikbaar helaas. Lees: wedden op wielrennen.