Etappe 9 Giro 2016. Primoz Roglic won gisteren de tijdrit nadat hij het geluk had dat hij het droog hield tijdens zijn rit. Tom Dumoulin had wél pech met het weer en besloot geen risico’s te nemen en moest de gekoesterde zege laten schieten. Ilnur Zakarin nam wel risico’s en ging meermaals onderuit. Geen roze dus voor Dumoulin: de trui blijft in het bezit van Gianluca Brambilla.

Lees meer over het wedden op wielrennen

Succes voor de Nederlandse equipe Lotto-Jumbo-NL

Tom Dumoulin had zijn zinnen gezet op de tijdrit over 40,5 kilometer van gisteren, maar omdat hij laat startte en het lastige wegdek inmiddels nat was, besloot hij geen risico’s te nemen bij het afdalen. Ondanks dat Dumoulin dit keer 1.58 langzamer was dan Roglic –wat hem de 15de plaats opleverde– steeg hij in het algemeen klassement van de elfde naar de zevende plaats. Roglic, die in Nederlandse dienst bij Lotto-Jumbo rijdt, bezorgde Lotto-Jumbo hun eerste etappezege van dit seizoen in een grote ronde. In de proloog moest hij de zege aan Dumoulin laten die slechts 0,02 seconde sneller was.

Zakarin ging tweemaal onderuit en moest wachten op een nieuwe fiets en verloor zoveel tijd dat hij wegzakte in het klassement. Ook Rigoberto Uran reed teleurstellend en verdwijnt eveneens uit de top tien. Fabian Cancellara staprte af om gezondheidsredenen. Truidrager Brambilla reed net snel genoeg om zijn maglia rosa te behouden – maar zag Bob Jungels wel tot op 1 seconde naderen. Audrey Amador staat derde in het algemeen klassement op 32 seconden.

Kruijswijk doet het ondertussen geweldig in Giro 2016

Terwijl de aandacht in de eerste Giro-week vooral gericht was op Tom Dumoulin, bleef Steven Kruijswijk ietwat onder de radar. Hij reed een sterke tijdrit waarin hij twintigste werd en staat nu op een vierde plaats in het algemeen klassement, op 51 seconden van Bramilla. Al is het een plaatsje lager dan een dag eerder, staat hij nog steeds voor topfavorieten als Vincenzo Nibali (5), Alejandro Valverde (6) en Mikel Landa (8).

Afwisselend parcours in vervolg van de Giro d’Italia 2016

De eerste negen dagen van de Giro gingen over een gevarieerd parcours en Kruijswijk zou zich ook in de komende twaalf ritten bij de beste tien moeten kunnen handhaven. 888Sport tipt hem zelfs voor de vierde plaats en biedt odds van 13,00 voor de winst. Voor een podiumplek 1-3 wordt er 2,25 genoteerd.

Rustdag Giro 2016

Vandaag is er een rustdag in de Giro, de tweede nadat de renners afgelopen maandag een dag niet op de fiets hoefden te klimmen om de reis van Nederland naar Italië te maken. Tot de laatste rustdag staan er zes ritten op het programma: een vlakke rit, een heuvelrit, drie stevige bergritten en tot slot een klimtijdrit. De laatste week van de Giro kent twee heuvelritten, twee vlakke ritten en twee zware bergritten.

Vervolg etappes Giro 2016

17 mei – Etappe 10: Campi Bisenzio – Sestola (Berg) 216 km
18 mei – Etappe 11: Modena – Asolo (Heuvelrit) 212 km
19 mei – Etappe 12: Noale – Bibione (Vlak) 168 km
20 mei – Etappe 13: Palmanova – Cividale del Friuli (Berg) 161 km
21 mei – Etappe 14: Alpago (Farra) – Corvara (Alta Badia) (Berg) 210 km
22 mei – Etappe 15: Castelrotto – Alpe di Siusi (Klimtijdrit) 10,8 km
Rustdag
24 mei – Etappe 16: Bressanone – Andalo (Heuvelrit) 133 km
25 mei – Etappe 17: Cassano d’Adda – Molveno (Vlak) 196 km
26 mei – Etappe 18: Muggiò – Pinerolo (Heuvelrit) 234 km
27 mei – Etappe 19: Pinerolo – Risoul (Frankrijk) (Berg) 161 km
28 mei – Etappe 20: Guillestre (Frankrijk) – Sant’Anna di Vinadio (Italië) (Berg) 150 km
29 mei – Etappe 21: Cuneo – Turijn (Vlak) 150 km

Klimtijdrit Giro 2016,kan uitpakken als game changer

De komende week biedt behalve gevarieerde ritten een klimtijdrit die nog grote veranderingen in het algemeen klassement kunnen opleveren. Het is geen lange rit met 10,8 kilometer, maar tegen de klok en tegen de steile helling van de Alpe de Siusi, kan er een grote schifting plaatsvinden. Daar zal een titanenstrijd worden geleverd tussen Mikel Landa, Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde, Steven Kruiswijk – en wellicht Tom Dumoulin, wiens prioriteiten liggen bij de tijdrit in Rio .

Wedtips Giro 2016

Dat de Limburger zo’n klimtijdrit aankan weten we, en als hij zijn dip na de rustdag van vandaag al heeft gehad en stiekem zijn oog op het roze houdt, is deze ‘chrono’ en moment waarop hij kan toeslaan. Bij 888Sport verwachten ze echter niet dat Dumoulin zijn zinnen op de eindoverwinning zet: daar wordt 67,00 voor genoteerd.

Landa, nu nog achtste, wordt getipt als eindwinnaar van de Giro 2016. 888Sport noteert daar 2,25 voor, terwijl voor Nibali odds van 2,70 worden gegeven. Valverde wordt als derde getipt voor de eindwinst tegen 7,50 en Ilnur Zakarin noteert ondanks zijn enorme tijdverlies in de tijdrit nog steeds 15,00 voor de eindzege en is daarmee de nummer vijf. Ook Esteban Chaves (23,00) en Rafał Majka (26,00) behoren tot de kanshebbers. De weddenschap dat de winnaar een Nederlander zal zijn, levert je 12,00 per ingezette euro op en als het een Italiaan is, zijn de odds 2,40 en voor een Spaanse winnaar is het 1,90.