De Tour de France gaat in 2015 van start in Utrecht, op zaterdag 4 juli. Het spits wordt afgebeten met een individuele tijdrit dwars door de stad, de enige ITT die dit jaar wordt gereden. In plaats daarvan keert de ploegentijdrit terug in het parcours.

Vanuit Nederland, door België, naar Frankrijk

Er zijn zeven bergritten en negen etappes met aankomst bergop. En omdat het afgelopen jaar zo’n groot succes was, is er ook dit jaar weer een kasseienrit in de route opgenomen. De climax in de strijd om de gele trui vindt plaats op de dag voordat de laatste etappe naar Parijs wordt gereden, op vrijdag 25 juli, op de Alpe d’Huez Kortom: De 102de editie van de Ronde van Frankrijk is op het lijf geschreven van de klimmers.

Na de tijdrit in Utrecht vertrekken het peloton daags daarna vanuit diezelfde stad en rijdt via de Deltawerken in Zeeland naar het werkeiland Neeltje Jans, waar wordt gefinisht. De derde etappe start in Antwerpen en finisht op de Muur van Hoei. De vierde etappe is een rit van 221 km door België: van Seraing naar Cambrai. Pas in de vijfde rit is men in Frankrijk en wordt er van Arras naar Amiens gereden, over de kasseien. Ook de dagen daarna blijft het peloton in de buurt van de Franse westkust. Daags voor de eerste rustdag wordt er een ploegentijdrit gereden die bergop finisht, de negende etappe is een rit van 28 km van Vannes naar Pumelec.

Van de Pyreneeën naar de Alpen

Op 14 juli gaat de Tour verder met een rit in het zuiden van Frankrijk, in de Midi-Pyrenees, van Tarbes naar Arette La Pierre Saint-Martin. Ook in de ritten daarna blijft la Grande Boucle in de buurt van de Pyreneeën en wordt er gefinisht op de Cauterets en de Plateau de Beille.

In de dertiende etappe wordt koers gezet in noordoostelijke richting naar de Alpen, met een 200km lange rit van Muret naar Rodez. De twee etappes daarna, zoals de rit naar Gap, zijn ook niet vlak maar het echte venijn zit hem in de laatste week met maar liefst vier zware Alpenritten met aankomst bergop.

Voordat de renners de Alpen intrekken, is er op 21 juli nog een rustdag. In de vier geplande ritten door de Alpen wordt er steeds gefinisht op een col. De zeventiende etappe voert van Digne-les-Bains naar de Pra-Loup; daags erna een lange rit van Gap naar Saint-Jean-de-Maurienne. De negentiende rit start in Saint-Jean-de-Maurienne en eindigt op de La Toussuire en natuurlijk in rit 20 wordt er op de Alp d’Huez gefinisht. In die laatste rit moeten ook Le Telegraphe en de Col du Galibier worden overwonnen. Op 26 juli volgt de laatste, vlakke etappe van 107 km die start in Sèvres en eindigt op de Champs Elysées in Parijs.