Ronde van Zwitserland. Michael Matthews (Orica-GreenEDGE) won gisteren de vierde etappe in de Ronde van Zwitserland. Hij bleef Peter Sagan nipt voor in de sprint. Greg Van Avermaet pakte de derde plaats. Tom Dumoulin blijft leider in het algemeen klassement maar zag zijn voorsprong op Sagan wel kleiner worden: de marge is nog slechts één seconde.

Sagan (Tinkoff-Saxo) dacht de rit al in zijn zak te hebben, maar verkeek zich op Matthews. Daardoor pakte hij net te weinig bonificaties om de eerste plek in het klassement over te nemen. Dumoulin pakte zelf ook nog bonificaties met de tussensprint.n de rit maakte een groepje van vijf zich los, met daarin drie Belgen: Stijn Devolder (Trek Factory Racing), Thomas De Gendt (Lotto Soudal) en Frederik Backaert (Wanty-Group Gobert.) De voorsprong werd nooit groter dan vier minuten en de vlucht was ook al vrij snel weer voorbij met nog vijftig kilometers voor de boeg. Daarna waren het vooral de mannen van Orica die het tempo opschroefden in dienst van Matthews, waardoor veel van de favorieten moesten lossen. Philippe Gilbert stapte helemaal af. De Belg bleek later een botscheurtje in een been te hebben opgelopen en zal ook de Tour de France voorbij laten gaan.

Koninginnenrit Ronde van Zwitserland 2015

Vandaag wordt de koninginnenrit in de Ronde van Zwitserland gereden en vandaag is de dag waarop de klimmers zich moeten bewijzen. De koninginnenrit kent echter maar twee bergen dit jaar. Alleen is de eindklim op de Rettenbachferner wel loei- en loeizwaar. Deze buitencategorie is een klim van slechts 12,1 km met een hoogteverschil van bijna 1800 meter – ofwel, een gemiddelde stijging van 10.7%. Daarbij krijgen de klimmers geen enkel moment om even bij te komen. De lengte van deze etappe liegt er ook niet om: 237,3 km.

Ronde van Zwitserland Etappe 5: Unterterzen/Flumserberg – Sölden/Rettenbachgletscher 237,3 km

De eerste klim is vergeleken bij de Rettenbachferner een lachertje. De top van Bielerhöhe (doorkomst 109,6 km) bevindt zich op 2063 meter en de berg geldt weliswaar ook als een buitencategorie. Het is vooral een lange klim met 34,4 km. De gemiddelde stijging is slechts 4 % en in de laatste 15 km 6 %.

De rest van de rit is vlak te noemen. De eerste zestig kilometer zijn helemaal plat en daarna loopt het parcours langzaam op naar de eerste klim. Na de Bielerhöhe volgt een hele lange afdaling en wordt het weer vlak. Pas na 200 kilometer begint het parcours weer duidelijk omhoog te lopen Tussen de eerste en laatste klim worden ook twee tussensprints verreden, op 209,9 en 224 km:

Voor Dumoulin wordt het vooral zaak om niet al teveel toe te geven op bijvoorbeeld Sagan, Matthews en de andere mannen die er nu goed voorstaan én een goede tijdrit kunnen rijden. Dat de Nederlander zijn gele trui aan het einde van deze dag moet inleveren, ligt wel in de verwachting. De vraag is vooral hoe groot de schade zal zijn na afloop van vandaag.

Favorieten Etappe 5 Ronde van Zwitserland

De topfavoriet is Thibaut Pinot, gevolgd door Jakob Fuglsang. Ook Rafal Majka, Simon Spilak, Dani Moreno en Domenico Pozzovivo behoren tot de favorieten. Sergio Henao, de Colombiaan, zou zijn voordeel kunnen doen met deze hoogtefinish en dat geldt ook voor zijn landgenoten Esteban Chaves en Julian Arredondo.

De Nederlander met de beste kansen om deze rit te winnen, is Robert Gesink die gisteren al verdienstelijk tiende werd in de sprint van het restant van het peloton. Als die benen nu bergop ook zo goed functioneren, maakt Gesink een goede kans. De Nederlander van LottoNL-Jumbo staat nu nog zeventiende in het algemeen klassement.

De renners vertrekken om 11.28 uut in Unterterzen en omstreeks 18.15 weten we wie de winnaar is van deze loeizware etappe.