Etappe 10 Vuelta 2017. Na een rustdag in Alicante, gaat de Vuelta verder met een rit over 164.8 km. Het parcours is ideaal om na een dag bijkomen de benen rustig warm te draaien met een lang stuk dat vrijwel vlak is. Pas in het laatste stuk van de rit moer er hard aan getrokken worden met een stevige klim. De aankomst is wel weer vlak.

De start ligt in Caravaca, waar de renners om 13:05 uur vertrekken, en de finishlijn is getrokken in El Pozo de Alimentación. De eerste renners worden daar omstreeks 17:40 uur verwacht.

Vuelta etappe 10 – 164.8km

Dinsdag 29 augustus: Caravaca – El Pozo Alimentación, Alhama de Murcia. De rit van vandaag bestaat in feite uit drie delen. Het eerste deel kent behalve een klimmetje in de eerste 10 km weinig bergen en wordt voor een groot deel bepaald door een enorm lange afdaling van zo’n 60 km. Daarna volgt een vlak stuk van zo’n 35 km met op 108,5 km de tussensprint, om in de laatste fase van de rit weer in de bergen aan te landen. De renners bevinden zich als ze aan deze klim beginnen op bijna 200 meter hoogte.

Na het vlakke deel wacht de enige col van de dag waarop twee doorkomsten staan gepland. De eerste is de Alto de Morrión de Totana, met de doorkomst op 130,7 km in de rit. Het is een derde categorie klim van 5.7 km en een gemiddelde helling van 5.7%.

Aankomst vlak

De tweede en laatste klim van de dag is een eerste categorie, de Collado Bermejo. Hier ligt de doorkomst op 143 km, de klim is 7.7 km lang en heeft een gemiddelde stijging van 6.5%. De hoogte ligt op 1200 meter dus vanaf het begin van de klim hebben de renners dan in nog geen 25 km een hoogteverschil van 1000 meter overbrugd

Vanaf de top van de Collado Bermejo is het 21.8 km naar de finish in dalende lijn, waar de renners zich opnieuw op 190 meter hoogte bevinden. De laatste vier kilometers zijn weer helemaal vlak.

Geen massasprint vandaag

Met die vlakke aankomst, had deze rit een massasprint kunnen opleveren als die Collado Bermejo net wat eerder in de rit had gezeten. Dat de klassementsrenners zich gaan uitsloven voor een ritzege is niet voor de hand liggend met de loodzware rit die voor morgen in het verschiet ligt.

De kans is groot dat ze een avonturier zijn gang laten gaan of dat er een groepje wegrijdt in het vlakke deel dat zijn voorsprong weet te houden tot na de Collado Bermejo. In het verleden had Alberto Contador in een rit als deze een machtsgreep kunnen doen, maar dit wordt nu niet van ‘El Pistolero’ verwacht. Bookmaker Mr Green noteert 41.00 voor de Spanjaard.

Favorieten etappe 10 Ronde van Spanje

Wedden op wielrennen? De rit had ook op het lijf geschreven geweest een puncheur die goed kan dalen zoals Alejandro Valverde – voor wie dit gebied bovendien zijn geboorte streek is. Maar de geblesseerde Valverde is er niet. Zijn streekgenoot Luis Leon Sanchez (8.00 bij Mr Green) is er wel en ook hem ligt dit soort ritten goed en winnen voor eigen publiek is eveneens een belangrijke drijfveer voor hem.

Ook de Fransen, waaronder Julian Alaphilippe (6.50) die eerder al een etappe won, en Romain Bardet (12.00) worden tot de grootste kanshebbers gerekend. Rui Costa noteert eveneens 12.00 en voor Bob Jungels en Rafał Majka worden de kansen met 17.00 ingeschat.