Vuelta a Espana 2017 – etappe 19. Voor vandaag staat er een tamelijk rustig ritje op het programma. Het peloton krijgt even de gelegenheid om wat meer ontspannen te fietsen voordat zaterdag de Angliru de rol van scherprechter van deze Vuelta editie zal vertolken. Maar goed, de Ronde van Spanje bevindt zich net buiten de Picos de Europa en zet koers naar Asturias – en daar is vrijwel niets vlak.

De aanval van Alberto Contador bleef gisteren uit want de rest van de klassementsrenners lieten hem niet gaan. Wilco Kelderman kwam vlak achter Contador binnen en pakte zeventien seconden op Vincenzo Nibali, die nog steeds tweede staat in het algemeen klassement. Het verschil tussen Kelderman en Nibali bedraagt nog veertig seconden.

Er staan nu drie Nederlanders in top 10. Steven Kruijswijk ging gisteren mee met de klassementrenners en dat leverde hem de tiende plaats in het algemeen klassement van de Vuelta op. Wout Poels, Froomes helper, staat negende en Wilco Kelderman staat nog altijd derde.

Etappe 19 Vuelta 2017

Caso / Parque Natural de Redes – Gijón, 149.7km. Asturië ligt het mooiste deel van Spanje, het groene Spanje, en er zijn bergen. De rit van vandaag vertrekt bovenin in Caso, dat in het natuurpark van Redes ligt, en voert door de bergen omlaag naar de kust om te finishen in Gijón aan de Atlantische kust. De renners vertrekken om 13:50 uur voor deze relatief korte rit van net geen 150 km en ze worden omstreeks 17:40 uur aan de eindstreep verwacht.

Vlak wordt de rit niet, maar de echte zware cols van dit gebied komen de renners morgen pas tegen, vandaag rijden ze er omheen of voorbij. Er staan vier cols op het menu, waarvan de eerste de zwaarste is:

29.0 km – Alto de la Colladona, 7 km klimmen aan 6.8% – categorie 1
64.8 km – Alto de Sto. Emiliano, 6.8 km klimmen aan 4.5% – categorie 3
134.5 km – Alto de la Falla de Los Lobos. La Casilla. AS-25, 14.3 km klimmen aan 8.2% – categorie 3
79.5 km – Alto de San Martín de Huerces, 4.5 km klimmen aan 7.2% – categorie 3

Bergrit Ronde van Spanje

De eerste klim naar de Alto de la Colladona kent stukken van 9% en van 9.5% vlak onder de top. Daarna volgt een lange afdaling van bijna dertig kilometer naar Murias waar de klim op de Alto de Santo Emiliano begint. De volgende twee bergen zijn niet bijzonder zwaar, en met name de Alto de la Falla de Los Lobos loopt zeer gelijkmatig omhoog. Daarna, in Pola de Siero, volgt op 112,2 km de tussensprint.

Maar de laatste klim, ondanks dat de Alto de San Martín de Huerces een derde categorie opgeprikt heeft gekregen, doet niet veel onder voor de eerste klim van vandaag. Er zitten stukken in van 15-18%. Maar het eerste stuk is nog vrij makkelijk. Als Alberto Contador – of Wilco Kelderman, of een andere renner – zijn aanval op Froome wil plaatsen, moet hij dat hier doen. Het laatste stukje naar de doorkomst is dan ook weer 16%. Daarna wordt er gedaald en de aankomst in Gijón is vlak.

Alberto Contador niets te verliezen

Contador heeft nog twee racedagen voor de boeg voordat hij met pensioen gaat. Morgen regent het in Asturias als de Angliru wordt beklommen. Vandaag heeft hij niets te verliezen.

Bookmaker Mr Green noteert 21 voor ‘Berto’ en noemt opnieuw Alaphilippe als favoriet tegen odds van 13.00. Het is ook een rit van het kaliber Matteo Trentin die 15.00 noteert. Daniel Moreno noteert 18.00 en Wilco Kelderman, die zich zal willen sparen voor morgen, noteert 51.00. Wordt Kelderman nog door Contador van het podium gewipt?