Ronde van Romandië 2015. Geraint Thomas mag als eerste de gele trui aantrekken. Hij won met Team Sky de opener van de Ronde van Romandië, een 19.2 km lange ploegentijdrit van Vallée de Joux naar Juraparc. Het Australische Orica-GreenEDGE werd tweede en de derde plaats was voor het Russische Katusha.

Sky startte als laatste en Orica-GrenEdgde had eerder al de richttijd neergezet van 00:21:19. Het Britse team won met een minieme voorsprong en kreeg dezelfde tijd als de Australiërs. Katusha kwam op vijf seconden van de winnaar binnen. Voor het Nederlandse team Lotto NL-Jumbo staat op de vijftiende plaats in het ploegenklassement. Ze kwamen 55 seconden tekort op de winnaars en waren daarmee net zo snel als Tinkoff-Saxo.

Froome gaat voor de hattrick

Sky was de afgelopen drie jaar sowieso succesvol in de Tour de Romandie. De afgelopen twee edities werden gewonnen door Chris Froome en in het jaar daarvoor, in 2012, won Bradley Wiggins – toen nog in aanloop naar zijn Tour de France overwinning. Voor titelverdediger Froome betekent de teamwinst in de tijdrit een eerste stap naar zijn derde titel op rij. Het lukte alleen de Ier Stephan Roche om de Ronde van Romandië drie keer te winnen. Hij deed dat in 1983, 1984 en 1987.

Ronde van Romandië – Etappe 2

29 april 2015 – Apples – Saint-Imier, 168.1 km
De tweede etappe is meteen al pittig met een paar behoorlijk steile cols – vier in totaal, drie van de tweede en een van de derde categorie. De rit eindigt wel vlak maar zal niet echt een prooi voor de sprinters worden. Die laten de Ronde van Romandië sowieso meestal links liggen.

De rit begint vlak en loopt in de eerste vijftien kilometer zelfs licht omlaag. Dan volgt een heuveltje en volgen er weer vijftien dalende kilometers. Pas na veertig kilometer doemt de eerste serieuze berg op weten de renners weer waar ze zijn: in de Zwitserse Alpen.

Voor vandaag staan er vier cols op de rol, binnen het kader van de “Grand Prix de la Montagne Gruyère AOP”, ofwel het bergklassement.
Col des Etroits – km 56.9 (11.5km, 4.8%, max. 9%, cat. 2)
Le Haut de la Côte – km 84.1 (3.8km, 8.1%, max.10%, cat. 3)
Col Les Pontins – km 122.9 (4.0km, 8.6%, max. 11%, cat. 2)
Col La Vue des Alpes – km 150.9 (8km, 6.7%, max. 9%, cat. 2)

Er zijn twee tussensprints:
La Sagne – km 96.6
Dombresson – km 132.5

Weg naar eindstreep Ronde van Romandië in dalende lijn

Na de Col La Vue des Alpes is het nog een goede achttien kilometer naar de eindstreep en die weg wordt grotendeels in dalende lijn gereden. Pas enkele kilometers voor het einde, wordt het terrein vlak. Een kolfje naar de hand van de sprinters, voor zover die aanwezig zijn, of een uitdaging voor een jonge renner die zijn palmares wil ugraden. De echte klassementsmannetjes als Froome, Nibali en Quintana zullen zich waarschijnlijk pas laten zien in de koninginnenrit (die als vijfde etappe staat gepland) en de afsluitende individuele tijdrit.

Nadat de laatste klim op de Col La Vue is volbracht, kunnen er twee dingen gebeuren: het peloton of een kopgroep herpakt zich in de afdaling, er worden wat mooie treintjes opgezet en er wordt gesprint voor de zege. Óf er is een klein groepje of solist die de grote groep vooruit blijft in de jacht op de dagzege.

Albasini en Alaphillipe favoriet voor zege etappe 2

Twee mannen die favoriet zijn voor de zege, zijn Michael Albasini – die het altijd goed doet op een parcours als dit – en Julian Alaphillipe – de Fransman die zich de afgelopen weken al vaak voorin liet zien maar steeds naast het hoogste podium greep. Als het op een sprint aankomt, is Geraint Thomas degene die vaak nog het meeste overheeft. Maar ook Simon Spilak en Ian Stannard zijn geducht in de laatste meters voor de streep.

Verder zijn a title=”Rigoberto Uran” href=”/tag/rigoberto-uran/”>Rigoberto Uran, a title=”Rui Costa” href=”/tag/rui-costa/”>Rui Costa en Romain Bardet mannen die zich goed thuis voelen in het Alpenlandschap. Hetzelfde geldt voor a title=”Nairo Quintana” href=”/tag/nairo-quintana/”>Nairo Quintana, die bovendien iets harder moet werken tijdens de eerste drie etappes, omdat hij niet de beste tijdrijder is. Hij wil een zo goed mogelijk resultaat halen, liet hij weten. a title=”Vincenzo Nibali” href=”/tag/vincenzo-nibali/”>Vincenzo Nibali moet zo’n rit als deze ook goed kunnen eindigen, maar de Siciliaan van Astana is hier vooral om bergkilometers te maken met zijn ploeg in de aanloop naar de Tour de France.

Ramunas Navardauskas is onze joker voor vandaag. Hij won de Ronde van de Sarthe al dit jaar. Hij is weliswaar meer een sprinter dan een klimmer én hij is de huidige Litouwse kampioen tijdrijden. Deze rit, tezamen met die van de komende twee dagen die vergelijkbaar zijn en ook vlak of dalend eindigen, plus de afsluitende ITT in het vooruitzicht, kunnen hem een goed uitgangspunt geven om een gooi naar het klassement te doen.

Westra Nederlander met beste kansen etappe 2

De Nederlander met de beste kansen is Lieuwe Westra. Voor de Belgen wordt Gianni Meersman beschouwd als de beste troef.

De renners vertrekken om 13 uur in Apples en worden rond 17.07 uur in Saint-Imier verwacht voor de finish.