Ronde van Romandië 2015. Michael Albasini is winnaar geworden van de tweede etappe in de Ronde van Romandië. De Zwitser van Orica-GreenEDGE sprintte als snelste over de streep in Saint-Imier en liet de Colombiaan Jarlinson Pantano en de Fransman Julian Alaphillipe achter zich.

Albasini zat vorige week in de Waalse Pijl seizoen al dicht tegen een ritzege aan met de derde plaats en boekt nu zijn eerste etappezege van dit seizoen. Afgelopen jaar won hij de eerste etappe in de Ronde van Romandië eveneens en voegde daar nog twee zeges aan toe met de eerste plaats in de tweede en vierde etappe.

De 34-jarige Albasini neemt de leiding in het algemeen klassement over van Geraint Thomas. De renner van Sky had last van materiaalpech en liep een achterstand van vier minuten op ten opzichte van de kopgroep die hij niet meer wist in te halen.

Ronde van Romandië, Etappe 3

Moutier – Porrentruy, 172.5 km. De rit van 172.5km met start om 13.00 uur in Moutier en finish rond 17.08 uur in Porrentruy, is iets langer dan gisteren en heeft een vergelijkbaar profiel: vier bergdoorkomsten en een finish bergaf. Wel zijn er twee bergen meer dan gisteren die vroeg in de rit zitten, maar die niet meetellen voor het bergklassement. Wat ook anders is, is het weer. De eerste twee dagen was het prettig lenteweer, maar vandaag gaat het regenen en dat blijft het ook de komende dagen doen. De risico op valpartijen, vooral tijdens het dalen, is daarmee ook groter.

Bergdoorkomsten:
Côte de Bure – km 80.8 (1.8km, 7.4%, max. 10%, cat. 3)
Col de La Croix – km 115 (.8km, 6.3%, max. 10%, cat. 2)
Col des Rangiers – km 125.1 (5.0km, 7.2%, max. 10%, cat. 2)
Côte de Bure – km 147.4 (1.8km, 7.4%, max. 10%, cat. 3)

Tussensprints:
Alle – km 69.3
Alle – km 135.9

Albasini favoriet voor etappewinst Ronde van Romandië

Na zijn zege van gisteren, is Michael Albasini ook vandaag weer favoriet voor de etappewinst. Maar hij krijgt het wel zwaarder want de wind gaat met vlagen stevig waaien. Vooral op de Bure, die op zich al een gemeen steil klimmetje is, wordt de wind een extra factor want de renners krijgen hem daar schuin van voren. Het laatste stukje naar de streep waait de wind wel weer de goede kant op.

Giacomo Nizzolo is ook een man die goed kan klimmen en sprinten en die zijn hand niet omdraait voor de minder fraaie lenteachtige weersomstandigheden. Hetzelfde geldt voor Luka Mezgec, Gianni Meersman, Elia Viviani en Ramunas Navardauskas.

Kansen voor Alaphilippe, Westra Nederlander met beste kansen

Julian Alaphilippe is een relatief jonge ster aan het firmament en liet gisteren al zien dat hij een rit zoals vandaag goed aankan. Als hij goed afgezet wordt voor de finish, kan hij de rit op zijn naam zetten. Gisteren reageerde hij iets te laat.

De Nederlander met de beste kansen is Lieuwe Westra. Hij zal dan wel moeten zorgen dat hij met een kopgroepje mee kan en een solo moeten inzetten richting streep.