Ronde van Lombardije 2015. Vandaag wordt met Il Lombardia de laatste in de reeks Italiaanse najaarsklassiekers verreden en daarmee komt ook het WorldTour-seizoen ten einde. De eendagskoers is inmiddels toe aan zijn 109de editie en is daarmee bovendien een van de alleroudste wielerwedstrijdenter wereld.

Slecht weer en zwaar laatste stuk in de Lombardia

Vorig jaar werd de Ronde van Lombardijen gewonnen door de Ier Daniel Martin. Dit jaar vertrekt Il Lombardia om 10.35 uur in Bergamo en wordt er rond vijf uur gefinisht in Como dat aan het meer met dezelfde naam is gelegen. Die finish zou evenwel iets later kunnen zijn, want de weersvoorspellingen laten wind, regen en onweer zien Bovendien komt het zwaartepunt in het laatste stuk te liggen alwaar de renners vier van de zes cols te verwerken krijgen.

Zes hellingen en maximaal 27%

De rit is 245 kilometer lang en kent zes bergdoorkomsten: De Colle Gallo (56,4 km; (7.43km, 6.0%, max. 10%), Colle Brianza (116,6 km), Madonna Del Ghisalli (181,1, 8.58km, 6.2%, max. 14%), Colma di Sormano (194,6, km, 6,1 km, 15.8%, max.27%), de Civiglio (118,4, 4.2km, 9.7%, max. 14%). De laatste twee hebben ook eensteile afdaling. De laatste klim is de San Fermo della Bataglia (239,7, 3.3km, 7.2%, max. 10%). Na deze laatste, niet al te hoge klim, volgt een iets minder steile afdaling gevolgd door een vlak stuk richting finish.

Kanshebbers Ronde van Lombardije 2015

Het had het duel van het jaar moeten worden waarbij twee Spanjaarden het tegen elkaar gingen uitvechten: Valverde versus Rodriguez. Die laatste heeft echter afgezegd vanwege problemen met zijn knie. Alejandro Valverde hoeft voor de punten op de UCI Wereldranglijst eigenlijk ook niet meer te winnen. El Imbatido staat bovenaan en niemand die hem nog van die plek kan afstoten. Hij start dan ook als favoriet.

Vincenzo Nibali liet de afgelopen weken zien dat er helemaal niets mis is met zijn vorm ondanks het feit dat hij in de Vuelta nog moest worden aangeduwd door een teamwagen – wat hem op diskwalificatie kwam te staan. Hij won in de afgelopen weken de Coppa Bernocchi, de Tre Valli Varesine, werd tweede in de Coppa Agostoni en derde in de Memorial Marco Pantani.

Rafał Majka moet ook tot de grootste kanshebbers worden gerekend. De Pool van Tinkoff-Saxo is bezig aan een goed seizoen en is in vorm. Hij wordt na Nibali en Valverde als de grootste kanshebber gezien. Ook worden de kansen van de Fransman Thibaut Pinot hoog ingeschat, hoger dan die van Dan Martin, de winnaar van afgelopen jaar en dus de man die historisch-statistisch gezien de grootste kans zou hebben – want vaak won een renner de Lombardia tweemaal op rij.

Rui Costa is sinds een jaar en een week wereldkampioen-af. Hij had als een van de weinigen niet veel last van de ‘vloek van de regenboogtrui’ en is de afgelopen twee jaar eigenlijk alleen maar beter gaan rijden. Ook worden de Belgen Tim Wellens en Philippe Gilbert tot de kanshebbers gerekend. De Nederlanders met de beste kansen zijn volgens de bookmakers: Bauke Mollema, Wout Poels, Tom Robert Gesink en Tom-Jelte Slagter. Maar daarnaast rijden ook Robert Gesink die de bookies toch een beetje over het hoofd zien, en Wilco Kelderman en Steven Kruijswijk

Strijd om startlicenties Olympische Spelen

Zoals gezegd, de strijd om het UCI-klassement is al door Alejandro Valverde gewonnen. Behalve de strijd om de winst in de Tour van Lombardije en de strijd om het UCI-ploegenklassement, staat er wel nog iets anders op het spel. Het landenklassement is ook nog niet bepaald en de vijf beste landen mogen komend jaar vijf wielrenners afvaardigen naar de wegwedstrijd op Olympische Spelen in Rio. Wie nummer zes wordt, moet genoegen nemen met vier man. Momenteel gaat die strijd om de vijfde plaats tussen België en Nederland, maar ook Frankrijk ligt op de loer. Elk van de drie landen heeft sterke renners aan de start in de Lombardia