Ronde van Lombardije 2015. De Italiaan Vincenzo Nibali heeft gisteren de Ronde van Lombardije gewonnen. De renner van Astana kwam solo over de streep na 245 kilometer koers tussen Bergamo en Como. De Spanjaard Dani Moreno werd tweede op twintig seconden en de Fransman Thibaut Pinot werd derde op dertig seconden.

Ronde van Rombardije 2015

Nibali dankt zijn winst in de 109e editie van de Ronde van Lombardije aan een krankzinnige aanval die hij tijdens een afdaling op zeventien kilometer van de eindstreep inzette. De Lombardia geldt als een van de belangrijkste klassiekers van het wielerseizoen en is een van de oudste wielerkoersen ter wereld. De koers werd voor het laatst door een Italiaan gewonnen in 2008 toen Damiano Cunego de snelste was.

Nibali kreeg veel hulp van zijn teamgenoten, waaronder Mikel Landa en DiegoRosa. Zij controleerden o.a. de ontsnapping van de Pool Michal Kwiatkowski en de Belg Tim Wellens, die e op ongeveer vijftig kilometer van de finish probeerden wel te komen, ter hoogte vam Sormano.

Ook speelden enkele Nederlanders een rol in het koersverloop. Al vroeg gingen er elf renners vandoor die een kopgroepje vormden, onder wie Dennis van Winden (Lotto-Jumbo). Pas op de de Ghisallo en met ruim 180 kilometer in de benen, werd het groepje opgeraapt toen de Nederlanders Robert Gesink, Tom-Jelte Slagter, de Belg Tim Wellens en de verdedigende kampioen Michal Kwiatkowski en diens landgenoot Lukasz Wisniowski een aanval plaatsten

Nibali pakte halve minuut

Op de Muro di Sormano brandde de strijd echt los. De berg met stukken tot 27% werd als eerste door Kwiatkowski en Wellens bedwongen, met Gesink, Slagter, Wout Poels in het kielzog en ook Alejandro Valverde, Vincenzo Nibali, Moreno en Thibaut. Ook Diego Rosa, Mikel Nieve en Tony Gallopin konden in de buurt blijven. Tijdens de afdaling van de voorlaatste col, de Civiglio, ging Nibali aan en reed als een dolle naar beneden en pakte ene halve minuut op de achtervolgers.

Met alleen nog de San Ferme della Battaglia te gaan, bleek dat genoeg. Moreno kon weliswaar nog een stukje inlopen op Nibali in die laatste klim, maar de Italiaan had nog iets over in de laatste vlakke kilometers en nam weer afstand.

Met zijn overwinning in de herfstblaadjesklassieker heeft Nibali iets van zijn schande kunnen goedmaken van de Ronde van Spanje vanuit een helikopter werd betrapt op valsspelen. Eerder deze week won de Italiaan ook al de Tre Valli Varesine.

Nadat Nibali zijn aanval plaatste, probeerde de Spanjaard Dani Moreno –die volgend seizoen rijdt voor Movistar– hem nog te achterhalen in de spectaculaire achtervolging. Achter de ‘Haai van Messina’, ontsnapten Pinot en Moreno op de laatste klim, de San Fermo della Battaglia, op minder dan 7 kilometer van de finish. De Spanjaard naderde Nibali nog wel, maar was niet in staat om het hele verschil goed te maken.

Uitslag Ronde van Lombardije 2015 – Bergamo – Como (245 km)

 1. Vincenzo Nibali (Astana) in 6:16:28
 2. Daniel Moreno (Katusha) + 0:21
 3. Thibaut Pinot (FDJ) + 0:32
 4. Alejandro Valverde (Movistar) + 0:46
 5. Diego Rosa (Astana) z.t.
 6. Mikel Nieve (Sky) z.t
 7. Tony Gallopin (Lotto Soudal) + 0:56
 8. Johan Esteban Chaves (Orica GreenEDGE) z.t
 9. Sergio Henao (Sky) z.t
 10. Gianluca Brambilla (Orica-GreenEDGE) + 1:10
 11. Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) + 3:06
 12. Wout Poels (Sky) + 4:10
 13. Tom Jelte Slagter (Cannondale-Garmin) + 4:23