Ronde van het Baskenland 2015. Fabio Felline is winnaar geworden van de tweede etappe in de Ronde van Baskenland. De Italiaan van Trek bleef Michael Matthews (Orica-GreenEDGE) voor in de massasprint. Tony Gallopin (Lotto Soudal) werd derde. Matthews houdt wel de leiding in het algemeen klassement. Beste Nederlander was Tom Dumoulin met een 22ste plaats.

De tweede etappe was 175,4 kilometer lang en voerde van Bilbao naar Vitoria/Gasteiz en telde onderweg zes bergdoorkomsten. Vijf mannen, De Belgen Kevin De Weert en Louis Vervaeke, de Fransman Thierry Hupond, de Bask Amets Txurruka en de Zwitser Sébastien Reichenbach gingen al vroeg op avontuur. Uiteindelijk bleven alleen Reichenbach en Txurruka over. Op 16 kilometer van de finish zat het er ook voor hen op dankzij het harde werk van het peloton.

Poging Tom Jelte Slagter haalt weinig uit

In de laatste kilometers sprong Tom Jelte Slagter weg, maar Orica-GreenEDGE reageerde meteen en zijn avontuur werd in de kiem gesmoord. Matthews leek op weg naar zij tweede zege maar moest op de streep constateren dat Felline net iets meer over had.

Voor Felline was het zijn eerste WorldTour-zege. En hoewel het een massasprint werd en de top van het klassement nog altijd dezelfde tijd heeft staan, steeg de Italiaan niet verder dan naar de derde plaats. Hij moet Michal Kwiatkowski nog voor zich dulden en waarschijnlijk blijft dat ook zo want vandaag staat de eerste van drie ritten die voor de klimmers zijn op het programma. De renners vertrekken vandaag om 13.00 uur vanuit Vitoria/Gasteiz en worden tegen 17.15 in Zumarraga verwacht.

Ronde van het Baskenland Etappe 3: Vitoria-Gasteiz – Zumarraga, 170,7 km

De eerste twee ritten liepen uit op een sprint. Vandaag zal dat zeker niet het geval zijn, want de derde etappe eindigt met een klim op een loeizware muur op drie kilometer voor de streep, de Alto de La Antigua als deze voor de tweede keer wordt getemd. Met 2.5 km is het geen lange klim, maar met een gemiddelde stijging van 9.6% en 16% naar de top toe, is het een geduchte draak. Maar voor het zover is, moeten de renners zeven keer eerder in de pedalen gaan staan voor een klim:

2e Cat. – Alto de Azazeta, 16,0 km
1e Cat. – Alto de Iturrieta, 38,0
1e Cat. – Alto de Urbasa, 62,3
2e Cat. – Alto de Urkillaga, 107,7
3e Cat. – Alto de Gabiria, 130,9
2e Cat. – Alto de la Antigua, 139,9
3e Cat. – Alto de Atagoiti, 152,7
2e Cat. – Alto de la Antigua, 167,7

Joaquim Rodriguez topfavoriet voor bergrit Ronde van het Baskenland

Michal Kwiatkowski, gisteren vierde, begint de bergrit met een goede uitgangspositie en is een van de favorieten. Hij neemt het op tegen topfavoriet Joaquim Rodriguez (die deze zelfde etappe in 2011 won) Purito liet in de eerste etappe al zien dat zijn vorm goed is. Op een klim als de Muur van de Antigua is hij nog altijd ongenaakbaar. Als hij wegspringt in die klim, is er eigenlijk niemand die echt zal kunnen volgen.

Misschien lukt het Nairo Quintana die deze Ronde in Baskenland vooral aangrijpt om zich warm te rijden voor de echte grote wedstrijden. Ook Daniel Moreno, de teammaat van Rodriguez, heeft een goede winstkans als hij voor eigen conto kan rijden. Verder zijn Rui Costa, Julian Arredondo, Benat Intxausti, Thibaut Pinot, Rein Taaramae en Sergio Henao mannen om rekening mee te houden. Bauke Mollema is de best geoutilleerde Nederlander en zijn kansen zien er behoorlijk goed uit. Niet alleen is dit het soort rit dat de Groninger van Trek erg goed ligt, ook heeft zijn overstap naar de Luxemburgse formatie ervoor gezorgd dat hij sterker is gaan rijden.