Ronde van het Baskenland. Michael Matthews heeft de openingsrit in de Ronde van Baskenland gewonnen. Hij versloeg Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick-Step) en Ilnur Zakarin (Katusha). Tom Dumoulin was de beste Nederlander met de zestiende plaats.

De openingsrit van de Vuelta Ciclista al Pais Vasco 2015 ging van start in Bilbao en na 162,7 kilometer werd er ook weer in diezelfde stad gefinisht. Baskenland is verre van vlak en dus is deze rittenwedstrijd vooral het terrein van de klimmers. Toch eindigde de eerste etappe in een massasprint nadat er niemand binnen het peloton kon ontsnappen in de laatste fase van de wedstrijd. Het beeld voorin werd al snel bepaald door de vlucht van drie renners, bestaande uit de Nederlander Brian Bulgac van Lotto NL-Jumbo, de Fransman Anthony Turgis (Cofidis) en de Spanjaard Omar Fraile (Caja Rural-Seguros RGA). Ze kregen ruim zes minuten van het peloton.

Pas op 45 kilometer voor de streep, tijdens de eerste klim op de Alto de Vivero, veranderde er iets toen Fraile het op een solo gooide. De andere twee vielen terug in het peloton en ook Fraile werd bijgehaald op een kleine twintig kilometer voor de streep. Voorin had zich een kopgroep gevormd waaronder dus ook Matthews. Veel hulp van zijn teammaats was er niet en dus deed hij het alleen – en won. Matthews rijdt vandaag in de eerste gele trui maar voelt wel de adem van de anderen in zijn nek. Hij pakte geen bonuspunten en omdat er nog 58 renners die dezelfde tijd als hem noteerden, is zijn voorsprong op de rest nog geen feit. Daar kan vandaag wellicht verandering in komen.

Etappe 2 Ronde van het Baskenland

Bilbao – Vitoria-Gasteiz, 175.4 km

Vandaag wordt er naar de stad Victoria/Gasteiz gereden. De afgelopen drie jaar won daar steeds een renner van het Australische Orica-Greenedge en afgelopen jaar was dat Michael Matthews. De leider in het algemeen klassement is ook vandaag de grote favoriet om de rit te winnen.

De stad Victoria/Gasteiz ligt in de Alava, een plateau en een van de weinige vlakke stukken in Baskenland, net boven de wijnregio La Rioja gelegen. Om daar te komen, vertrekken de renners in Bilbao, vanaf de plek waar ze gisteren finishten. De rit is 175.4 km lang en begint vlak.

De eerste klim is meteen een categorie 1, de Alto de Orduna (7.6 km aan 8.29%), die gevolgd wordt door een korte afdaling. Daarna volgt op 75 km de Alto de Salinas de Anana (cat. 3; 2.3 km, aan 6.52%). Na 113.4 km peddelen volgt opnieuw een derde categorie, de Alto de San Martin de Zar (1.4 km, 5%) kort daarop gevolgd door de lastige derde categorie, de Alto de Zaldiaran (5. 2km, aan 3.42%). Lastig omdat de weg naar boven toe steeds steiler wordt, culminerend in 4.6% richting doorkomst.

Daarna komt het peloton aan in Vitoria-Gasteiz waar nog een slotcircuit op hen wacht. Ook hierin zijn twee klimmetjes opgenomen, de Alto de Vitoria (cat. 3; 4.8 km, aan 3.92%) maar met een steile laatste kilometer van 6.5%. Vanaf daar is het nog 29.3 km naar de streep maar eerst moet de Alto de Zaldiaran (2.8km aan 5.36%) nog worden overwonnen. Daarna is het in licht dalende lijn naar de finish toe rijden. Tijd genoeg voor het peloton om zich te herpakken om weer in massasprint te eindigen. Maar dit is ook een etappe bij uitstek voor avonturiers waarmee deze etappe ook een heel verrassende winnaar kan hebben.

Matthews opnieuw favoriet

Michael Matthews is opnieuw favoriet voor deze etappe die hij een jaar geleden ook al won. Zijn belangrijkste concurrenten zijn Ben Swift en Gianni Meersman. Ook Alexis Vuillermoz, Tosh van der Sande, Kevin Reza, Fabio Felline, Julien Simon, Ion Izaguirre en natuurlijk Tom Dumoulin zijn belangrijke kanshebbers. Niet meteen de meest voor de hand liggende namen, maar bij een ontsnapping kunnen Valerio Agnoli, Simon Spilak en Daryl Impey voor een verrassing zorgen.