De Ronde van het Baskenland is zonder twijfel een van de zwaarste weekrondes die er is. De ronde die -zoals de naam al doet vermoeden- die in het land der Basken wordt afgewerkt kent een aantal pittige Pyreneeën-etappes die vaak als lastiger worden beoordeeld dan die in de grotere rondes. De koers werd voor het eerst in 1924 verreden, maar kent dit jaar pas de 56e editie.

Ronde van het Baskenland 2016

De grote historie die de Ronde van het Baskenland kent, leeft vooral rondom de Basken en Spanjaarden zelf. Maar liefst 24 van de 55 keer werd de rittenkoers gewonnen door een Spanjaard, een keer was een Nederlander de beste: Luc Suykerbuyk in 1988. Ook de laatste twee edities was het een Spanjaard die aan het langste eind trok. Vorig jaar won Joaquim Rodriguez en het jaar daarvoor was het Alberto Contador die zegevierde. Dat deed hij overigens niet voor het eerst, in 2008 en 2009 won hij ook al. Mocht Contador dit jaar weer de beste zijn, is hij samen met Jose Antonio Gonzalez de enige die de rittenkoers ooit vier keer won.

Alberto Contador favoriet

Maar is Contador ook de grote favoriet voor de eindzege ditmaal? Er zijn er meer. Kanshebber bij uitstek is Nairo Quintana. Hij won deze ronde drie jaar terug al eens en verkeert momenteel in bloedvorm. De korte, rechtoplopende klimmetjes lijken ideaal voor het Colombiaanse lichtgewicht en de bookmakers noteren een riante 5.50 op een overwinning van de kleine renner. Ook de Italiaanse Aru en titelverdediger Rodriguez zijn goede kanshebbers, en namens Nederland lijkt ook Bauke Mollema in een goede vorm te verkeren. Hij wil een gooi doen naar een hoge positie in het klassement.

Voordeel Bauke Mollema

De Ronde van het Baskenland begint meteen met een aantal steile beklimmingen en eigenlijk blijft dit de hele week zo doorgaan. De climax lijkt te zitten in de vijfde etappe, waar er acht flinke beklimmingen zijn inclusief een finish bergopwaarts. In de laatste etappe valt voor de klimmers niet heel veel meer te behalen: die bestaat uit een individuele tijdrit en kan dus in het voordeel zijn van renners als Mollema.