Tour de France 2017. Vandaag, maandag 3 juli,  legt het peloton in de Tour de France het traject af tussen Veviers en Longwy. De rit duurt 212,5 kilometer, begint in België, passeert Luxemburg en eindigt in Frankrijk. Door de lengte en de vijf heuveltjes, waarvan twee in de slotfase, lijkt dit een rit te worden voor de mannen van de klassiekers.

Geraint Thomas mag aan de koers beginnen in de gele trui die hij zaterdag na de proloog veroverde. Marcel Kittel staat ook aan de start als een tevreden man. De Duitse sprinter pakte zondag de ritzege na een rommelige massasprint. Het was alweer zijn tiende ritzege ooit in de Ronde van Frankrijk. Jos van Emden is met plek zeven de hoogst genoteerde Nederlander.

Op wie zet jij vandaag in? Voorspel en win bij de bookies!

Etappe 3 Tour de France 2017

Het parcours glooit op en neer en dat zal het vandaag voor de sprintersploegen lastig maken om controle uit te oefenen over het koersverloop. En aangezien er dus door liefst drie landen wordt gefietst, zullen er ook veel renners zich geroepen voelen om voor eigen publiek wat moois te laten zien. Voeg daar de lengte aan toe, en dan lijkt het redelijk zeker dat dit een vrij explosieve etappe wordt met veel vluchtpogingen van de wat meer gereputeerde coureurs.

Wel moet gezegd worden dat het dak van deze rit al na achttien kilometer wordt bereikt, als de Cote de Sart wordt bedwongen (543 meter hoog). Over de hele drie weken van de Tour gemeten is dit dus absoluut niet een van de zwaardere ritten, maar het lijkt zwaar genoeg om het kaf van het koren te scheiden.

Tour favorieten rit vandaag

Voor wereldkampioen Peter Sagan is dit vermoedelijk een dag die hij vet onderstreept heeft. De Tour de France is net begonnen, als niet-ronderenner is hij nog fit als een hoentje en hij is na een niet helemaal geslaagd voorjaar nog vol bewijsdrang.

Een gevaarlijke klant zodra heuvels opdoemen is Michael Matthews, die vorig jaar in de Ronde van Zwitserland een soortgelijke rit op zijn naam schreef. Philippe Gilbert zal extra moraal vinden doordat de karavaan door zijn geboorteregio fietst.

Wedden op de Tour de France? Peter Sagan noteert bij de bookmakers 3.60, Philippe Gilbert 6.50 en Michael Matthews 6.50. Wil je een Nederlander tippen? Dylan Groenewegen staat op 101.00.