Ronde van France 2017. De vijftiende etappe van de Tour de France forceert de renners over vier cols in het Centraal Massief.

Chris Froome heroverde zaterdag het geel en zal zondag alert aan de start staan, in de wetenschap dat het opletten geblazen is.

Vijftiende etappe: van Laissac-Sévérac l’Eglise naar Le Puy-En-Velay

Ondanks de lange historie van de tour is de wedstrijdleiding erin geslaagd om een nieuw gebied te ontginnen. Voor het eerst raast het peloton door de Aubrac, een vulkanische streek. Na zeventien kilometer keuvelen, de bril goed zetten en wat aan de bidons lurken kan de koers los.

Want dan bevinden we ons aan de voet van de Montée de Naves d’Aubrac, een berg van de eerste categorie met een lengte van tegen de negen kilometer. Met een gemiddelde stijging van 6,4 kilometer is het een pittig zondagmorgenontbijtje. Direct daarna wordt doorgeklommen naar de Côte de Vieurals van de derde categorie.

Vervolgens blijven de wegen glooien, is er halverwege op een nogal willekeurig moment een tussensprint geprogrammeerd en volgt er na 130 kilometer plots een steile afdaling. Zodra daarvan de bodem is bereikt grijpt iedereen weer naar zijn versnellingspookje om bovenop de Col de Peyra Taillade te kunnen komen. Niet alleen vanwege de lengte (8,3 km) en de hellingsgraad (7,4 procent) kan dit het cruciale obstakel van de dag worden.

Ook is het paadje zeer smal. Wie ontsnapt, hoeft niet te vrezen dat achter hem de concurrentie als één blok op hem kan jagen. Daarvoor ontbreekt het aan ruimte. Het wordt ieder voor zich. Zodra de top van de Peyra is gerond volgen nog 31 grotendeels dalende kilometers, tweemaal afgewisseld door een kort klimmetje.

Steve Cummings favoriet etappe 15

Stephen Cummings heeft een korte traditie in stand te houden. De Brit won in 2015 en 2016 een touretappe en dit parcours past wel bij hem, terwijl hij voor de klassementsmannen geen gevaar vormt en dus de ruimte kan krijgen. Warren Barguil jaagt op de bergtrui en heeft er dus belang bij om al vroeg op avontuur te gaan de punten op te rapen.

Wedden op de Tour de France

Wedden op Tour de France? Steve Cummings noteert @9.00 en Warren Barguil @11.00. Zet je liever in op een Nederlander? Bauke Mollema noteert @51.00 en voor een podiumplaats @13.00.