Ronde van Catalonië. Richie Porte is winnaar geworden van de 95ste Ronde van Catalonië. De Australiër bleef Alejandro Valverde met vier seconden voor in het algemeen klassement. Voor Porte is het zijn tweede overwinning dit seizoen. Eerder werd hij al winnaar van Parijs-Nice. Daarnaast werd de Sky-renner tweede in de Tour Down Under en vierde en in de Ronde van Algarve. Met zijn overwinning in Catalonië verstevigd hij zijn positie als leider in het World Tour-klassement.

Valverde pakt laatste ritzege Ronde van Catalonië

Alejandro Valverde werd winnaar van de laatste rit in de Volta a Catalunya. Hij kwam als eerste binnen na een sprint en bleef daarin Bryan Coquard en Sergei Chernetckii voor. Wilco Kelderman werd negende en was daarmee de beste Nederlander in de laatste rit. In het algemeen klassement bezet hij de twaalfde plaats. Het tempo lag hoog, met name in de slotfase van de etappe die eindigde met een circuit in Barcelona dat acht keer gerond moest worden. Voor Chris Froome lag het tempo te hoog en hij moest lossen in de slotfase van de rit.

De 126,6 kilometer lange rit begon rustig en hoewel er renners waren die meteen probeerden weg te springen, zorgde Movistar ervoor dat ze daarvoor geen kans kregen. Het plan was dat Valverde de punten in de tussensprints pakte, zodat hij zijn achterstand op Porte kon inlopen die bij aanvang van de rit nog 16 seconden bedroeg. Valverde pakte de twee seconden bonificatie, maar Movistar kon niet verhinderen dat er even later toch een groepje tussenuit kneep.

De eerste ontsnapping van de dag was een feit toen David Arroyo (Caja Rural-Seguros RGA), Walter Pedraza (Colombia) en Marek Rutkiewicz (CCC Sprandi Polkowice) na zo’n dertig kilometer koers wegreden. Ze kregen maximaal twee minuten van het peloton dat nog steeds door Movistar werd aangevoerd. Pas op de plaatselijke ronde in Barcelona werd het drietal teruggehaald, maar niet voordat Pedraza nog een poging had ondernomen om weg te rijden op de klim op de Montjuïc. Op veertien kilometer van de streep was het voorbij en waren ze ingerekend.

Net tekort om laatste verschil met Porte weg te poetsen

In de laatste klim op de Montjuïc probeerde Valverde weg te komen in een poging de laatste seconden goed te maken die hem nog van het hoogste podium scheidden. Zijn poging leek te slagen, maar kort daarop liet hij zich toch weer oprapen door het peloton om een betere kans te hebben op de ritzege. Daarna probeerde de Ier Daniel Martin nog weg te rijden, maar Movistar stopte hem steeds weer. In de eindsprint zat Valverde goed en had genoeg over om de rit te winnen, maar kwam net tekort om het laatste beetje verschil van vier seconden op Porte weg te poetsen.

Valverde werd tweede op het eindpodium van de Ronde van Catalonië dankzij de gesprokkelde bonificatieseconden. De Italiaan Domenico Pozzovivo pakte de derde plaats. Alberto Contador werd vierde en zijn achterstand op Porte bleef zeven seconden. De val van een dag eerder leek weinig invloed te hebben op zijn prestaties.