Ronde van Catalonië 2016. Met de Ronde van Catalonië staat een van de meest historierijke rittenkoersen op het programma deze week. Alleen de Tour de France, de Ronde van België en de Giro d’Italia zijn ouder dan deze wedstrijd. Hij wordt dan bijvoorbeeld ook al langer gereden dan de Vuelta. De Volta Ciclista a Catalunya, zoals de koers voluit wordt genoemd, gaat over zeven etappes en door de Catalaanse gebergten. Traditiegetrouw eindigt de tour uiteindelijk in de hoofdstad van het Catalaanse land: Barcelona.

Ronde van Catalonië 2016

De etappes variëren wel ieder jaar. Zo is er dit jaar geen tijdrit bij, waar die er vorig jaar nog mede voor zorgde dat Richie Porte namens Sky de eindzege in ontvangst mocht nemen. Porte is inmiddels naar BMC overgestapt om daar nog eens de aandacht op hem gefocust te hebben tijdens de grotere koersen. De vraag is natuurlijk of hij in de kleinere ritten nog kan aanhaken zonder de hulp van alle grootheden.

Favoriet Volta Ciclista a Catalunya

Wie zijn er favoriet voor deze editie van de Ronde van Catalonië? Daar kunnen we wel meerdere alinea’s aan wijden. Vrijwel alle grootheden binnen de hedendaagse wielerwereld doen namelijk mee. Quintana, Contador, Froome en winnaar van de vorige editie Porte zijn er dus bij. Én met een sterke equipe om op terug te vallen. Chris Froome lijkt na een sterk vorig seizoen favoriet voor een zege over zeven etappes in totaal, maar naast de grote vier van deze koers zijn er ook nog outsiders als Van Garderen, Bardet en Robert Gesink. Bauke Mollema doet niet mee aan de Volta Ciclista a Catalunya.

Geen tijdrit voor Tom Dumoulin

Voor renners als Richie Porte en Tom Dumoulin is het dus een aderlating dat er geen tijdrit bij zit, er zijn echter wel kansen genoeg voor dit soort renners. Er zitten namelijk een aantal etappes met lange klimmen bij die niet al te stijl zijn. Ook wordt er in de tweede etappe een vrijwel vlakke rit afgewerkt, waar misschien de sprinters nog wel een kansje hebben om hun kunsten te tonen.