Domenico Pozzovivo (AG2R) werd gisteren winnaar van de derde etappe in de Ronde van Catalonië. De Italiaan maakte deel uit van een late vlucht van zes man en kwam solo over de finish. De leiderstrui ging naar Pierre Rolland. Vandaag zou die opnieuw van schouders kunnen wisselen want de koninginnenrit in de Ronde van Catalonië 2015 staat op de agenda.

Pozzovivo was laat in de wedstrijd samen met Alberto Contador, Fabio Aru, Daniel Martin, Richie Porte, Rigoberto Uran en Andrew Talansky weggereden op de Alt Dels Angels. De Italiaan had op het laatste vlakke stuk net iets meer over voor een rappe eindsprint dan zijn vijf medevluchters. Hij demarreerde en de rest reageerde te laat en de Italiaan kwam alleen over de streep.

Alejandro Valverde miste aansluiting kopgroep na val

Alejandro Valverde zat niet bij de kopgroep wegens een valpartij eerder op de dag waardoor hij de aansluiting miste. Ook de Pool Maciej Paterski moest lossen en raakte daardoor zijn leiderstrui kwijt aan de Fransman Pierre Rolland (Europcar) die nu de nieuwe leider is in het klassement. Rolland zat in het groepje dat kort achter de kopgroep finishte en daarin zaten ook Chris Froome, Steven Kruijswijk, Wilco Kelderman en Wout Poels. Kelderman was de beste Nederlander en werd negende .

Rolland voert het algemeen klassement aan bij aanvang van dag vier in de Ronde van Catalonië, gevolgd door Maciej Paterski op 1.08 minuut. De Belg Bart de Clercq staat derde op 1.16 minuut. De beste Nederlander is Wout Poels en hij staat twaalfde op 2.43 min. van Rolland. Wilco Kelderman staat veertiende en moet 2.46 goedmaken op de leider in het klassement.

Etappe 4 Ronde van Catalonië, Koninginnenrit

Tona – La Molina (Alp), 188,4km. Rit nummer vier in de Ronde van Catalonië is de koninginnenrit. De renners wacht een zware bergrit met driemaal een eerste categorie klim en een buitencategorie, de Coll de la Creueta. De rit eindigt bergop in Molina.

De renners vertrekken in Tona waar ze om 11.15 uur vertrekken voor de 188,4 kilometer lange rit. Omstreeks 17.00 worden de renners aan de finish verwacht in de skiplaats La Molina nabij de Franse grens. Er zijn twee tussensprints, de eerste op 31,3 km, nabij Manlleu. De tweede tussensprint is op de doorkomst van 68,2 km bij Sant Esteve d’en Bas.

Drie cols van de eerste categorie plus een buitencategorie

De eerste 45 kilometer na de start zijn tamelijk vlak maar daarna loopt de weg steeds meer omhoog. De eerste col is de Alt de Bracons, een 10,5 kilometer lange klim aan 4,9% en een maximale helling van 12%. De berg kent een snelle, lastige afdaling. De tweede col van de eerste categorie is de Alt de Coublet de waarvan de doorkomst op 90 km ligt, nabij Olot. De klim is 10 kilometer lang en heeft een gemiddelde stijging van 5,5% met maxima van 10%.

Alt de la Creueta scherprechter in de Volta 2015

Na 125 kilometer beginnen de renners aan de 21 kilometer lange klim naar de top van de Alt de la Creueta, de enige buitencategorie die in deze Volta is opgenomen. De top ligt op 1916 meter en de rit daarheen kent een gemiddelde stijging van 4,5% maar drie kilometer voor de top is er een stuk met 9% en ook in de laatste kilometer gaat het met 8,3% omhoog.

Vervolgens rijdt het peloton naar Puigcerdà aan de grens met Frankrijk en keert daar om en rijdt terug naar La Molina voor de 5,6 kilometer lange slotklim op de gelijknamige berg in het gelijknamige skioord. De gemiddelde stijging bedraagt met 5,8% en maximaal 9%.

Valverde start als favoriet voor ritzege, Contador kandidaat voor leiderstrui

Deze rit heeft natuurlijk alles in zich om vooral een titanenstrijd tussen de drie tenoren te worden: Alejandro Valverde, Alberto Contador en Chris Froome. Maar ook Richie Porte, Rigoberto Uran en Fabio Aru zijn in staat om deze Volta a Catalunya in deze rit voor zich op te eisen. Ook Daniel Martin, Andrew Talansky en Domenico Pozzovivo kunnen zich in de strijd om het podium mengen, en hetzelfde geldt natuurlijk voor Wilco Kelderman en Thomas de Gendt. De vraag is of Pierre Rolland vast kan houden aan zijn leiderstrui. Valverde, die gisteren ten val kwam, start als de overgrote favoriet voor deze rit. Hij staat nu elfde in het algemeen klassement en moet 2.43 goedmaken om het algemeen klassement op te kunnen eisen.