Ronde van Catalonië 2015. Tejay van Garderen (BMC) is winnaar geworden van de vierde etappe van de Ronde van Catalonië. Op de helling van de Molina reed hij Richie Porte (Sky) en Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) op afstand. Wilco Kelderman werd vijfde.

De Belg Bart De Clercq start vandaag in de leiderstrui. Hij is de enige van het drietal dat in de eerste rit een ruime voorsprong pakte op de rest van het peloton en daar iets van wist te behouden. De Clercq heeft na de koninginnenrit nog altijd een voordeel van 21 seconden op de nummer twee in het algemeen klassement, Richie Porte. Domenico Pozzovivo staat derde op 28 seconden.

Kelderman beste Nederlander en aan kop in jongerenklassement

De beste Nederlander is Wilco Kelderman die achtste staat op 51 seconde, en dat is een seconde sneller dan Alejandro Valverde die achter hem staat in het algemeen klassement. De Spanjaard van Movistar heeft vooral tijd verloren vanwege de crash eerder deze week. Kelderman voert nog steeds het jongerenklassement aan.

De rit van vandaag biedt voor de klassementsrenners een uitdaging om de puntjes op de i te zetten. Ze zullen van de gelegenheid, zo die zich voordoet, gebruik maken en proberen de leiderstrui op te eisen. De kans is vrij groot dat die aan het einde van de middag opnieuw van schouders wisselt. De klim van de dag, de Alt de Lilla, is echter niet meteen de soort col waar de klassementsrenners nou echt het verschil kunnen maken, maar de rit is ook niet bepaald van het type waar De Clercq zich als een vis in het water bij voelt. Een lichtpuntje: Vandaag gaat de zon weer schijnen in Catalonië, het wordt bijna twintig graden.

Ronde van Catalonië etappe 5, Alp – Valls, 195,4 Km

De vijfde rit in de Volta a Catalunya en geeft de renners de kans om een beetje bij te komen van de zware rit van gisteren. Althans, in het eerste deel van de rit waarin de weg voornamelijk omlaag loopt. Aan het einde zitten wel weer een paar korte maar gemene klimmetjes. De renners vertrekken om 12.15 uur even buiten Alp na een geneutraliseerde start. Omstreeks 16.54 uur worden de eerste renners aan de finish in Valls verwacht.

De tussensprints worden beide gereden op een stuk waar de weg omlaag voert. De eerste tussensprint wordt bij de doorkomst op 38,6 km in de koers geklokt nabij La Seu d’Urgell; de tweede heeft de doorkomst op km, in het plaatsje Ponts. Iets daarvoor hebben de renners de eerste klim gehad, maar die telde niet mee voor het klassement. Meteen na de tweede sprint loopt de weg ook weer even kort een tikje omhoog, maar de dertig kilometer die volgen zijn weer zo goed als vlak.

Alt de Lilla enige klim van de dag

Het wordt echter wel klimmen geblazen naar de BellTall – en ook die berg telt niet mee. De Alt de Lilla (cat. 2) ligt zo’n 10 km voor het einde van de rit en vandaag is dat de enige berg die meetelt voor de bergtrui. De klim is 4,1 km lang, heeft een gemiddelde stijging van 4,8% met uitschieters tot 7%. De doorkomst ligt op 185,3 km. Na de lastige afdaling volgt nog een tamelijk vlak stukje van enkele kilometers met enkele rotondes naar de finish in Valls.

Onvoorspelbaar einde van de rit in Ronde van Catalonië

Het parcours zal vooral een uitdaging zijn voor ontsnappers en avonturiers en er zullen onderweg ook de nodige pogingen worden gedaan. Het peloton moet dan weer volop in de aanval en met het oog op de laatste, steile klim wordt het een slopende rit. Als er al een groepje ontsnappers op kop komt, worden ze zeer waarschijnlijk op de Lilla teruggehaald. Indien het peloton weer bijeen komt, kan er zelfs een massasprint inzitten. Maar de mogelijkheid bestaat ook dat een groepje met daarin klassementsrenners het voortouw neemt en dat één van hen de nieuwe leiderstruidrager wordt.

Luka Mezgec  is favoriet om deze vijfde rit in de ronde van Catalonië te winnen. Hij is één van de beste sprinters van dit moment en het parcours ligt hem. Hetzelfde geldt voor de Fransman Bryan Coquard. Alejandro Valverde heeft echter nog iets goed te maken en dat moet hij in deze rit doen. De Spanjaard is bovendien een van de beste afdalers binnen het peloton en zou met wat lef en een stel goede medevluchters kunnen proberen een gaatje te slaan. Denk daarbij aan Wilco Kelderman, Wout Poels, Richie Porte, Enrico Gasparrotto en José Joaquin Rojas.

Jonathan Hivert, Julian Alaphilipe en zouden ook zonder vlucht kunnen profiteren van de dalende aanloop en het venijnige laatste stukje van dit parcours. Voor Rigoberto Uran, Fabio Aru, Chris Froome en Alberto Contador is deze rit eigenlijk niet bergachtig genoeg, maar als ze de kans krijgen om voorin te kunnen rijden, gaan ze voor het hoogst mogelijke.