Ronde van Catalonië. Sergei Chernetckii (Katusha) is winnaar geworden van de zesde etappe in de Ronde van Catalonië. De Rus was het snelste in de massasprint. Julian Alaphilippe (Etixx-Quick-Step) eindigde als tweede op een halve wiellengte achter de Rus na de rit van 194,1 kilometer, die van Cervera naar Port Aventura voerde. De Pool Maciej Paterski (CCC Sprandi Polkowice) pakte de derde plaats. Vandaag volgt de slotetappe in de Volta a Catalunya.

Valverde valt tegen in zesde rit Ronde van Catalonië

Richie Porte behoudt de leiderstrui en moet vandaag nog een keer het strijdperk betreden om zich te bewijzen. Alejandro Valverde kon zijn heroïsche daad niet herhalen en miste de boot toen 21 renners uit het peloton al vroeg in de rit demarreerden en vertrokken. Naar het einde toe slonk het groepje wel maar werd nooit teruggehaald door het grote peloton. Valverde had na zijn ritzege van een dag eerder niet de kracht of de juiste assistenten om naar voren te rijden en werd 37ste, op 1.50 minuut van Chernetckii.

Kruijswijk in de aanval in slotkilometers

Het groepje, waar onder andere Tejay van Garderen, Maciej Paterski en Jonathan Hivert en Alberto Contador deel van uitmaakten, bevatte ook Steven Kruijswijk (Lotto NL-Jumbo) en de jonge Nederlander Marco Minnaard (Wanty – Groupe Gobert) die veertiende werd. Krujiswijk en de jonge Spanjaard Marc Soler (Movistar) probeerden nog wel om weg te komen in de slotkilometers maar zonder succes. In de laatste meters was het Chernetski die de snelste benen had. Het grote peloton, met daarin dus Valverde, kwam aan op 1.50 minuut na de winnaar

Contador komt met de schrik en schaafwonden vrij

Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) kwam in de laatste kilometers ten val op een rotonde toen zijn Colombiaanse achterligger zijn wiel raakte. Hij liep daarbij schaafwonden op aan zijn linkerzijde maar na een bezoek aan het ziekenhuis bleek verder alles in orde. Omdat hij voorin reed en ten val kwam op minder dan drie kilometer voor de finish, kreeg hij dezelfde tijd als de winnaar en behoudt dus de derde plaats in het algemeen klassement. In theorie kan de man uit Pinto nog winnen.

Ook Laurens ten Dam (Lotto-Jumbo) kwam lelijk ten van en werd met een ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd. Daar bleek hij niets te hebben overgehouden aan zijn val.

Porte favoriet voor eindzege Ronde van Catalonië

De Volta komt vandaag ten einde en het moet vreemd lopen wil Richie Porte de leiding in het algemeen klassement nog uit handen geven. Met vijf seconden voorsprong op Domenico Pozzovivo, zeven op Contador en zestien op Alejandro Valverde lijkt het vrijwel onmogelijk dat de Australische kampioen tijdrijden de eindzege nog kan ontgaan. Of Porte zich vanmiddag ook echt tot keizer van de 95ste editie van Volta a Catalunya zal laten kronen, hangt vooral af van de bonusseconden die in deze laatste rit te verdienen zijn aan de finish, tien voor de winnaar, zes voor de nummer twee en vier voor de derde man die over de streep komt.

Etappe 7 Ronde van Catalonië, Barcelona – Barcelona, 126,6 Km

De laatste etappe van de Volta a Catalunya wordt afgesloten met een rit in Barcelona die eindigt met een circuit dat hen acht maal over de Montjuïc voert. Het weer wordt aangenaam met twintig graden en wat zon, de wind is iets minder gunstig. De renners hebben tegenwind bij de klim en wind mee op de afdaling van de Montjuïc. Het vertrek is om 11.50 uur en de aankomst vindt plaats rond de klok van 14.30 uur.

Acht maal over de Monjuïc

De rit bestaat dus uit twee delen. Het eerste deel is tamelijk vlak maar heeft wel een kort klimmetje vlak na de start dat niet meetelt, en een derde categorie klim op km in de rit naar de top van de Castellbisbal, een klim van 3,7 km met een gemiddelde stijging van 3,5% en een maximale helling van 5%. De tweede klim zit zoals gezegd in het laatste deel van de rit, de Montjuïc die ook als een derde categorie is aangemerkt. De Montjuïc wordt acht maal beklommen en heeft een gemiddelde stijging van 5,7% met uitschieters tot 8% en de klim is twee kilometer lang.
Twee tussensprints: de eerste ter hoogte van Sant Vicenç dels Horts, op 31,9 km in de rit en de tweede in Castelldelfels op 48,8 km in de rit. Voor Valverde zijn deze vanwege de bonificaties van belang, wil hij nog kans houden op de eindzege.

Kan Valverde met een stunt Porte van de troon stoten?

Alejandro Valverde wordt getipt als ritwinnaar. Het parcours ligt hem wel, maar dat geldt ook voor Daniel Martin, Rigoberto Uran, Jonathan Hivert en Wilco Kelderman. Alleen als Valverde bonificaties bij elkaar sprokkelt en de rit wint, houdt hij kans op de eindoverwinning. Richie Porte wordt niet echt tot de favorieten gerekend, maar in o.a. Australië heeft hij laten zien dit soort ritten wel te beheersen zoals op Wilunga Hill. Voor hem is vandaag maar één ding belangrijk: niet teveel toegeven op Pozzovivo en Contador. El Pistolero hoeft maar zeven seconden goed te maken op Porte en ziet een rit als deze als een leuke uitdaging – maar rijdt wel met een beurse en kapotte schouder rond.

Ook Tejay van Garderen, Paolo Tiralongo, Andrew Talansky en Enrico Gasparotto kunnen deze rit winnen op het parcours zoals het er ligt. Jurgen van den Broeck, Diego Rosa, Cyril Gautier en Julian Alaphilippe zijn iets minder voor de hand liggend maar wel in staat de ritzege in Barcelona op te eisen.