Ronde van Catalonië. Alejandro Valverde had nog iets goed te maken en heeft woord gehouden. In Valls soleerde de Spanjaard over de finish in de Ronde van Catalonië en maakte een flinke sprong in het klassement. Maar dat was niet genoeg om Richie Porte uit de leiderstrui te houden.

Valverde reed met een favorietengroepje weg bij de rest van het peloton nadat de rit lange tijd was gedomineerd door een drietal vroege vluchters Graham Watson, Yoann Bagot en Jan Polanc. Op 40 km van de eindstreep werden ze teruggehaald, maar vervolgens viel het peloton in waaiers uit elkaar. Het tempo lag hoog en veel renners misten de aansluiting met de kopgroep waar o.a. Valverde, Uran, Porte, Aru en Contador; onder de afvallers zat o.a. truidrager Bart de Clercq.

Alejandro Valverde valt aan

Op de flanken van de Alt de Lilla – de enige berg van de dag – deed Valverde meermaals een poging om weg te rijden van de kopgroep, maar zijn definitieve kans kwam pas bij de derde poging. Hij demarreerde en kreeg geen antwoord. Valverde finishte vijf seconden voor Rigoberto Uran die de snelste was van de rest van het kopgroepje van zeven man, Poalo Titalongo werd derde, voor Richie Porte, Fabio Aru, Domenico Pozzovivo en Alberto Contador.

Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) was de beste Nederlander met een veertiende plaats. Hij kwam op 44 seconde van Valverde binnen en staat daarmee negende in het algemeen klassement op 1.09 van Porte.

Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale) staat nu tweede in het algemeen klassement op 5 seconden achter Richie Porte. Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) staat derde op 7 seconden. Alejandro Valverde (Movistar) steeg naar de vierde plaats en komt nog 16 s seconden tekort. Rigoberto Uran (Etixx – Quick Step) staat vijfde op 18 seconden.

Etappe 6 Ronde van Catalonië 2015

Cervera – Port Aventura, 194,1 Km. De zesde etappe gaat van start in Cervera en eindigt bij het attractiepark Port Aventura. De renners vertrekken om 12.00 uur en worden tegen de klok van 17.00 uur aan de finish verwacht. Waar gisteren maar één echte berg in de rit was opgenomen en er verder weinig te klimmen was, heeft de rit van vandaag weer wat meer heuvels in petto. Maar ook dit keer tellen ze niet allemaal mee voor de punten.

Er tellen maar twee cols mee voor het klassement: de Alt de Prades, een eerste categorie, en de Alt del Col Roig, een derde categorie. De rit eindigt met een vlak stuk van zo’n twintig kilometer en daarmee is de kans op een massasprint behoorlijk groot. De vraag is echter of de klassementsrenners, en dan met name Alejandro Valverde, het zover zullen laten komen.

Er zijn twee tussensprints: de eerste is al vroeg in de rit met doorkomst op 20,6 kilometer, midden in het plaatsje Vallfogona de Riucorb. De tweede is in Mont-Roig del Camp en de doorkomst wordt geklokt op 169,4 km, vlak na de afdaling van de Alt del Coll-Roig.

Twee hellingen die meetellen voor de bergtrui

Ondanks dat de rit al vroeg na de start twee hellingen telt, gevolgd door een fraaie klim nabij Solivella op 55 km van de start, doet geen van de drie mee voor de bergtrui. De Alt de Prades is de eerste berg van de dag die meetelt en is een col van de eerste categorie. Het betreft een lange klim van elf kilometer lengte met een gemiddelde stijging van 4% en een maximaal stijgingpercentage van 6%. De doorkomst is op 87,8 km. De tweede klim die meetelt is de Alt del Coll-Roig, een derde categorie met de doorkomst op 157,6 km. De klim is 3,7 km lang en heeft een gemiddelde stijging van 5% en maximaal 6%.

Valverde erop gebrand om gat te dichten

Opnieuw is Luka Mezgec op papier de man met de beste kansen voor de ritzege, zeker als het op een massasprint aankomt of wanneer hij een plekje kan veroveren in een kopgroepje en het op een sprint aankomt. Gisteren slaagde de Sloveen er niet in doordat Valverde er met een gewaagde demarrage in zijn eentje vandoor ging nadat hij met een groep klassementsrenners om zich heen het tempo flink wist op te schroeven. Valverde bracht gisteren zijn achterstand terug van 52 naar 16 seconden en met nog zo’n sprint naar voren kan hij de leiding in het klassement op gaan eisen. Zijn kansen in deze rit liggen net iets gunstiger dan voor dan Contador en Porte. Ook Bryan Coquard, is een serieuze kanshebber die bovendien iets minder afhankelijk is van anderen dan Mezgec.

Boris Vallee kan eerste belangrijke profzege pakken

Andere kanshebbers zijn: José Joaquin Rojas, Julian Alaphilippe, Roberto Ferrari, en Boris Vallee die vandaag wel eens zijn eerste etappezege in een belangrijke race kan gaan binnenhalen, met hulp van Tosh van der Sande in de trein. Als Vallee niet voorin zit, zou Van der Sande ook zelf nog kunnen meedoen voor het podium. Brett Lancaster, Enrico Gasparotto, Jonathan Hivert, Jasper StuyvenFabio Silvestre, Lorenzo Manzin, en Maciej Paterski zijn de namen die voor een verrassing kunnen zorgen. In het laatste stukje naar de streep zitten echter wel enkele rotondes en dus is er bij een massasprint kans op valpartijen.