Ronde van Catalonië 2015. Maciej Paterski is gisteren winnaar geworden van de eerste etappe van de Ronde van Catalonië. De Pool van CCC versloeg zijn medevluchters Pierre Rolland en Bart de Clercq op de streep en het drietal pakte bijna drie minuten op de rest van het peloton.

Het trio maakte na honderd kilometer fietsen de sprong naar voren en kregen maximaal dertien minuten voorsprong. Dat zette de achtervolging veel te laat in en dat kwam mede omdat de wedstrijdleiding zou hebben doorgegeven dat de voorsprong slechts zes minuten was. De eerste etappe van de Volta a Catalunya was 185 kilometer lang en voerde van Calella naar opnieuw Calella.

Poels op solide vierde plaats in algemeen klassement

Paterski is met zijn overwinning de eerste leider in het algemeen klassement. De beste Nederlander is Wout Poels die goed kruidenierde met bonuspunten. Poels komt 2.47 minuten tekort op Paterski.

Etappe 2 Ronde van Catalonië: Mataró – Olot, 191,8 Km

De tweede etappe start in de badplaats Mataró en voert in noordwestelijke richting naar Olot, richting de Pyreneeën. De rit is 191,8 kilometer lang en er moet onderweg behoorlijk geklommen worden, vooral in het laatste stuk in het vulkaangebied van Garrotxa, aan de voeten van de Pyreneeën. Toch zijn er maar twee doorkomsten die meetellen voor het klassement, beide van de derde categorie.

Veel klimmen voor weinig punten

Om 12.08 uur vertrekken de renners in een geneutraliseerde start en om 12.15 uur, als ze net buiten Mataró zijn, worden de mannen echt op weg gestuurd in de Ronde van Catalonië. Eerst wordt er een rondje van tien kilometer gereden en nadat Mataró opnieuw verlaten wordt, doemt na 26,5 kilometer fietsen de eerste helling van de dag op. De Alt de Can Bordoi is een 2,8 kilometer lange klim met een gemiddelde stijging van 5,3%. Ook halverwege de rit zitten behoorlijk steile stukken en moet er flink worden geklommen, maar al deze hellingen tellen niet mee.

Lastigste klim voor einde telt niet mee

De laatste helling bevindt zich op slechts 14,7 kilometer van de finish. De Alt de Montagut is een 2,1 kilometer lange klim met een gemiddelde helling van 4,5% en stukken waar het stijgingspercentage kan oplopen tot maximaal 7%. Ook in de resterende kilometers naar de meet blijft het klimmen en dalen. De klim naar Olot zelf is veel zwaarder dan de categorie drie die daaraan vooraf ging, maar telt niet mee. Het laatste stuk naar de finishlijn is vlak. Een kopgroep zou hier opnieuw om het podium kunnen sprinten.

Bryan Coquard start de rit als favoriet maar ook Alejandro Valverde en Julian Alaphilippe en José Joaquin Rojas worden als belangrijke kanshebbers gezien. Daarnaast is het terrein heel goed voor Greg Henderson, Paolo Tiralongo, Tosh van der Sande, Caleb Ewan, Enrico Gasparotto en Daniel Martin – die vrijwel allemaal al een goede uitgangspositie in de top van het algemeen klassement hebben bereikt. Ook Jonathan Hivert en Thomas De Gendt zouden onverwacht als winnaar tevoorschijn kunnen komen.