Ronde van Catalonië 2015. Alejandro Valverde heeft de tweede rit in de Ronde van Catalonië gewonnen. De Movistar-renner kwam als eerste aan in Olot en versloeg zijn ploegmaat José Joaquin Rojas en Martin Elmiger (IAM Cycling). Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) was de beste Nederlander met een vijfde plaats. De rit werd in gang gezet in de kustplaats Mataró en was 191,8 km lang.

Maciej Paterski (CCC Sprandi Polkowice), Pierre Rolland (Europcar) en Bart De Clercq (Lotto Soudal) behielden hun posities bovenaan het klassement en hebben nog steeds ruim tweeënhalve minuut voorsprong op de rest. Na de enorme voorsprong die Paterski, Rolland en De Clercq in de eerste rit pakte, zou het vandaag een stuk lastiger worden om zo’n kunstje te herhalen.

En dus sprongen een aantal renners maar meteen na de start het avontuur tegemoet, waaronder Tom Stamsnijder (Giant-Alpecin), Sam Bewley (Orica-GreenEdge), Lluis Mas (Caja Rural-Seguros RGA) en Tsgabu Grmay (Lampre-Merida). Ze kregen maximaal 2.55 minuten. Uiteindelijk bleven Grmay en Mas alleen over op de laatste klim met nog zo’n 20 km te gaan. Vlak voor de finish werden ook zij teruggehaald, vooral door het keiharde werk van Movistar.

Voor vandaag staat er een wat kortere etappe op de agenda waarin de klimmers goed aan hun trekken kunnen komen. De rit van gisteren was niet zwaar genoeg om Paterski, Rolland en De Clercq hun voorsprong af te snoepen. De rit van vandaag is al een stuk lastiger en vormt de opmaat naar de koninginnenrit van morgen.

Ronde van Catalonië Etappe 3

Girona – Girona, 156,6 Km.
De derde etappe in de Volta a Catalunya dag begint en eindigt in de stad Girona. Er wordt een rondje om een wat vlakker gebied heen gereden van 156,6 km. Het vertrek is om 13.10 uur en de eerste renners komen omstreeks 17.00 uur over de finish. De rit kent vijf bergdoorkomsten met een hoofdrol voor de Alt des Angles. Deze col van de eerste categorie moet tweemaal worden beklommen in de laatste fase van de rit.

De etappe bestaat uit twee delen. Het eerste is een circuit van 95.6 km net buiten Girona. De eerste helft daarvan is vlak maar op de weg terug naar de stad wordt het lastiger, De eerste klim is de Alt de Romanya (cat. 3 – een 2,6 km lange klim aan 3,4%, max. 6% op 41,4 km in de rit) en de Alt de la Ganga (3,7 km lange klim aan 4%, max. 6% op 57,4 km) Daartussenin, op 50,1 km, is er een tussensprint en na de laatste klim volgt de tweede op 66 km. Dan volgt na een iets vlakker stukje de eerste klim op de Alt des Angels (cat.1, 6 km km lange klim aan 5.5%, max. 8% op 82,6 km) om dertien kilometer erna voor de eerste keer de finish te passeren.

Deel twee van de rit is een circuit van 61km. ֵDaar wacht de Alt de Santa Pellaia (5,9 km lange klim aan 4%, max. 6% op 119 km in de rit) gevolgd door een lange afdaling en een vlak stuk alvorens de lastige Alt dels Angels nogmaals wordt beklommen op 143,6 km. Er volgt een afdaling van ruim tien kilometer en een vlak stuk van 2,6 km voert de renners naar de meet.

Valverde start derde etappe als overgrote favoriet

Alejandro Valverde maakte gisteren al duidelijk wat zijn plannen zijn voor deze ‘Volta’ en de rit van vandaag past perfect in zijn plannen. Valverde start als de overgrote favoriet. Hij zal er hard voor moeten werken om Wilco Kelderman van zich af te houden, want ook de Nederlander heeft zijn zinnen op deze rit in de Ronde van Catalonië gezet. Ook Martin Elminger die nu derde staat, kan deze rit tot een goed einde brengen, waarmee hij zijn topdriepositie zou versterken, Andere kanshebbers zijn de Italianen Giampaolo Caruso, Enrico Gasparroto, Rigoberto Uran, Daniel Martin, Jose Joaquin Rojas en Wout Poels. Tosh van der Sande en Thomas de Gendt zijn twee Belgen die kunnen verrassen.