Ronde van Catalonië 2015. Vandaag start de Ronde van Catalonië in haar 95ste editie. Zeven dagen lang wordt er gefietst in het noordoosten van Spanje, op zoek naar de opvolger van Joaquim Rodriguez – die zijn titel niet kan verdedigen wegens ziekte.

De drie tenoren, Alejandro Valverde, Christopher Froome en Alberto Contador, zijn de belangrijkste gegadigden om zijn titel over te nemen en daarbij is Valverde favoriet. Daarnaast zijn Richie Porte, Rigoberto Urán, Daniel Martin en Romain Bardet mannen die in Catalonië goed mee kunnen praten en dan is er nog een batch jongere renners die zeker zullen meestrijden om de etappezeges: Fabio Aru, Warren Barguil, Rafal Majka en Pierre Rolland.

De Nederlanders met de beste kansen in de Volta a Catalunya zijn Wout Poels en Wilco Kelderman – en die laatste heeft iets goed te maken na een fletse prestaties in de Rit naar de Zon. Wellicht dat de frisse berglucht en het mediterrane zonnetje van de Ruta del Sol hem goed doet.

Etappe 1 – 23/03/2015 – Calella – Calella, 185,2 Km

Nadat gisteren de sprinters zich konden uitleven in Milaan-Sanremo, zijn nu de klimmers weer aan zet in de Volta Ciclista a Catalunya. De eerste etappe van vandaag start aan de kust, in Calella aan de Costa Brava – waar de rit na 185,2 km ook weer eindigt.

De rit is 185,2 km lang en de renners worden om 12.20 uur op weg geschoten na een geneutraliseerde start die drie minuten daarvoor plaatsvond. De eerste helft is nog redelijk vlak maar na 75 km gaat het in stijgende lijn richting de eerste bergdoorkomst op de Alt de Viladrau (cat. 2) op 105,3 km in de rit.

De volgende bergdoorkomst is op 129,7 km: de Alt de Coll Formic, een eerste categorie. De derde en laatste klim wordt gevormd door de Alt de Coll Sacreu op 166,6 km in de koers. Daarna is het nog een kleine 20 km naar de finish in Calella waar de eerste renners worden tegen de klok van 16.00 aan de finish worden verwacht.

Deze eerste etappe lijkt vooral een kolfje naar de hand van Luka Mezgec te worden. De Sloveense renner van Giant Alpecin krijgt hevige concurrentie van Bryan Coquard en Matteo Pelucchi, Caleb Ewan, José Joaquin Rojas zijn kansrijk maar ook Alejandro Valverde zal in deze eerste rit proberen meteen een voordeel te pakken op Froome en Contador.

Overige etappes Ronde van Catalonië 2015

Etappe 2 Ronde van Catalonië – 24/03/2015 – Mataró – Olot, 191,8 Km
Voor morgen staat er een rit op het programma waarbij wordt gestart in Mataro aan de kust en koers naar het noorden wordt gezet naar Olot, het stadje dat is gelegen temidden van een oud vulkaangebied.

Etappe 3 – 25/03/2015 – Girona – Girona, 156,6 Km
Op de derde dag wordt er gestart en gefinisht in Girona voor een rit die op het eerste gezicht door een vlakker gebied voert maar desondanks toch vijf bergen kent, waaronder een tweetal beklimmingen van de eerste categorie: De Alt des Angles wordt tweemaal bedwongen in het laatste deel van de rit.

Etappe 4 – Koninginnenrit Ronde van Catalonië – 26/03/2015 – Tona – La Molina (Alp), 188,4km
De vierde rit wordt de zwaarste met een buitencategorie klim: de Coll de la Creueta. Daarnaast zijn er ook nog eens vier cols van de eerste categorie. De rit start in Tona, middenin Catalonië, en eindigt in het skioord La Molina in het noordwesten, vlakbij Puigcerda.

Etappe 5 – 27/03/2015 – Alp – Valls, 195,4 Km
In de vijfde rit wordt rechtsomkeert gemaakt en zakt men vanaf Alp af naar Valls dat dichter aan de kust ligt. Een groot deel van de rit word dalend afgelegd, maar er zitten ook enkele venijnige klimmetjes in naar het einde toe, de eerste naar Belltall die niet meetelt, en vervolgens volgt nog de Alt de Lilla (cat. 2) die zo’n 10 km voor de finish wordt bereikt.

Etappe 6 – 28/03/2015 – Cervera – Port Aventura, 194,1 Km
De zesde rit van Cervera naar het attractiepark Port Aventura kent weer een wat grilliger verloop ondanks dat er maar twee cols meetellen voor het klassement: de Alt de Prades van de eerste categorie en de Alt del Col Roig van de derde categorie. De laatste twintig kilometers zijn vlak en daarmee liggen de kansen voor de sprinters in deze rit

Etappe 7 Ronde van Catalonië – 29/03/2015 – Barcelona – Barcelona, 126,6 Km
De laatste etappe is een rit die om en door de stad Barcelona wordt gereden en het laatste deel bestaat uit een circuit waarin de Alt de Montjuïc de protagonist is: Een derde categorie klim die maar liefst acht keer moet worden overwonnen. De Montjuïc heeft een gemiddelde stijging van 5,7% en een maximale helling van 8% in een klim van twee kilometer lengte.