Ronde van Frankrijk 2017. De veertiende etappe van de Tour de France heeft het karakter van een klassieker. De rit van Blagnac naar Rodez is 181 kilometer lang en voert in de tweede helft over glooiende wegen. Het lijkt een dag voor de specialisten in het zwaardere eendaagsewerk.

Daags na twee dagen met zware en vooral veel klimkilometers is dit Tour parcours in het zuiden van Frankrijk voor velen een opluchting.

Ronde van Frankrijk rit 14: Blagnac – Rodez

Wie uitgeteld over de finish kwam, en ook de heren in de top van het Tour klassement, kan zaterdag in de luwte een beetje op adem komen. En zelfs voor de mannen die nog dromen over de groene trui is er wat te halen, want na 55,5 kilometer is er een tussensprint.

Na dik tachtig vlakke kilometers begint in het plaatsje Senouillac het parcours wat onregelmatiger te worden. Niet dat er serieuze cols of bergen present zijn, maar na twee weken koersen kan dat constante hobbelen tamelijk vervelend zijn. En na 130 kilometer zijn er kort na elkaar twee heuveltjes van de derde categorie opgenomen. Eerst de Côte du viaduc du Viaur (2,3 kilometer lang en 7 procent stijging) en daarna de Côte de Centrès (2,3 kilometer, 7,7 procent).

In de Tour vandaagn zit het venijn in het staartje. De laatste 570 meters gaan namelijk wel bergop, maar omdat de Côte de Saint-Pierre zo’n geringe lengte heeft, telt hij niet mee voor de bergtrui en is er geen categorisering op geplakt. Wellicht wordt de finish daardoor wat onderschat, maar eenmaal bezig, zal iedereen het gemiddelde stijgingspercentage van tegen de tien procent echt wel gaan voelen.

Greg van Avermaet favoriet

Was Peter Sagan nog in koers, dan was de Slowaak voor winst een “no brainer”. Maar hij is gediskwalificeerd, waardoor nu zijn rivaal Greg van Avermaet resteert als topfavoriet. Maar als de Belg in een kopgroepje zit met Michael Matthews, dan geniet de Australiër de voorkeur. Hij beschikt naast uithoudingsvermogen en aardige klimcapaciteiten ook over een bovengemiddeld eindschot. En die combinatie van talenten, plus bewezen uitgekooktheid, vinden we natuurlijk ook bij Philippe Gilbert.

Wedden op Tour de France? Greg van Avermaet noteert bij de bookmakers 4.50, Michael Matthews 5.00 en Philippe Gilbert 8.00. We tippen Edvald Boasson Hagen op 23.00.