Vandaag gaat voor de achtste keer de Tour van Oman van start. Zes dagen lang wordt er geploeterd in de hete woestijnzon en gaat de race door het zand en langs de zee. Er staan zes Nederlanders aan de start, naast vele andere bekende namen uit de sport.

De echte grote namen, waaronder de winnaar van 2016, Vincenzo Nibali, laten de Tour van Oman echter links liggen. Er is geen Olympische race dit jaar en afgelopen jaar was het gewoon te zanderig, te heet en er was ook veel wind.

Tour van Oman 2017

Het aantal Nederlanders dat de Ronde van Oman dit jaar rijdt, valt een beetje tegen. Er zijn dit jaar maar zes Nederlanders aan de start te vinden: Uiteraard is zandtijger Niki Terpstra erbij namens Quick-Step Floors. Terpstra doet het goed in de hete woestijn – Hij won de Tour of Qatar al twee maal, in 2014 en 2015. In Oman won hij nog niet.

Ook de Belgische ploegmaat van Terpstra, Tom Boonen is, zoals bekend, een uitstekende zandbakhagedis: Boonen won al vier maal in Qatar – maar in Oman won ook hij nog nooit. Het waren het vooral grote namen die in de eindklassering de beste bleken: Fabian Cancellara, Chris Froome en afgelopen jaar Vincenzo Nibali. In 2011 won Robert Gesink de Tour of Oman, en daarmee is hij tot nu toe de enige Nederlander die dat deed.

Team Sunweb is ’s Neerlands grootleverancier met vier rijders: Roy Curvers, Ramon Sinkeldam,Tom Stamsnijder en Mike Teunissen. Wanty – Groupe Gobert neemt één Nederlander mee: Wesley Kreder.

Parcours

De Tour of Oman bestaat uit zes etappes. De leider in het algemeen klassement draagt een rode trui, voor het puntenklassement is er een groene trui en voor de beste jonde rijder is er de witte trui. Er is, ondanks dat er behoorlijk wat klimmetjes in het parcours zitten, geen bergklassement in de Tour van Oman – maar wel is er een bolletjestrui met rode en groene stippen voor de meest agressieve renner.

De eerste en de laatste rit zijn de vlakste ritten. De andere ritten kennen heuvels, maar echt klimmen is een te groot woord gezien de beperkte hoogteverschillen die hooguit enkele tientallen tot honderden meters bedragen. Alleen etappe 5 springt eruit, als er wordt gefinisht op de Jabal Al Akhdar, ofwel de Groene Berg die een hoogte heeft van 1235 meter met stijgingspercentages tot 13,5%.

Etappes Tour of Oman 2017

Etappe 1 – 14 Feb: Al Sawadi Beach – Naseem Park, 176.5 km
Etappe 2 – 15 Feb: Nakhal – Al Bustan, 145.5 km
Etappe 3 – 16 Feb: Sultan Qaboos University – Quriyat, 162 km
Etappe 4 – 17 Feb: Yiti – Ministry of Tourism, 118 km
Etappe 5 – 18 Feb: Sama’il – Jabal Al Akhdhar, 152.5 km
Etappe 6 – 19 Feb: The Wave Muscat – Matrah Corniche, 130.5 km

Vandaag in de openingsrit, hebben de renners in de eerste helft van het parcours, voortdurend te maken met een vals plat. Er wordt gestart op zeeniveau en het middelpunt van de rit, Wani Badi Awf, ligt op 415 meter. Op dit punt wordt ook de eerste tussensprint van de dag gereden – de tweede komt bij Al Taw, met nog een kleine dertig kilometer te gaan. Na Wani Badi Awf loopt de weg voortdurend omlaag.

Romain Bardet, Fabio Aru en Rui Costa worden gezien als de grootste kanshebbers. Ook de Eritreër Merhawi Kudus kan een sterke race gaan rijden. Greg Van Avermaet is waarschijnlijk de beste Belg en kan zeker een of meerdere etappezeges gaan claimen. De Noor Alexander Kristoff is de grootste kanshebber om de vlakkere ritten te claimen, ofwel, de openingsrit en de slotrit.