Op dinsdag 22 juli stond de langste etappe van de Tour de France op het programma. Over een afstand van maar liefst 237,5 kilometer reden de renners van het prachtige middeleeuwse Carcasonne naar Bagnères de Luchon. Alsof de afstand de etappe nog niet zwaar genoeg maakte moesten de renners ook nog over 5 cols. De zwaarste col van de etappe was de beruchte Port de Bales, waar in de afdaling ooit wielrenner Fabio Casartelli is overleden. Met een vroege ontsnapping van 21 renners zou je verwachten dat er flink gekoerst werd, maar niets is minder waar. Nibali liet de renners gaan en hij liet zijn ploeg niet op kop rijden, hij heeft zijn positie ten opzichte van de Nederlanders wat verbeterd en de gele trui behouden.

Grote ontsnapping met de uiteindelijk etappewinnaar

Voor het eerst in deze Tour zorgde een ontsnapping voor een etappezege, en wat voor één. Na de sneue afloop van de ontsnapping van Bauer de dag voor de rustdag was het in deze etappe Michael Rogers, uit buurland Australië, die de eer hoog moest houden voor de wielrenners down-under.

Al vroeg in de etappe vertrokken er 12 renners uit het peloton, maar dit was nog niet de ontsnapping van de dag. Doordat Giant-Shimano, Belkin en Garmin-Sharp op kop reden konden de 12 renners al op de beklimming van de Côte de Pamiers ingerekend worden. Door het tempo waarmee de kopgroep teruggepakt moest worden verloren onder andere Peter Sagan, Jurgen van den Broeck, Richie Porte en Mikel Nieve het contact met het peloton.

Toen de achtervolgers weer aansloten bij het peloton schoten er 21 renners weg. Eén van die renners was de Nederlander Tom-Jelte Slagter. De renners bouwde een voorsprong op van een dikke twaalf minuten, en zo werd al gauw duidelijk dat de etappewinnaar uit deze groep moest komen.

Op de slotklim werd het kaf van het koren gescheiden. Voeckler, Rogers en Serpa bleken de sterkste te zijn. Eenmaal boven stond de renners nog een gevaarlijke afdaling te wachten. In deze afdaling greep Rogers zijn kans, op ruim drie kilometer van de streep scheurde hij op een vals plat stuk Gautier voorbij, die zich verkeek op de snelheid waarmee Rogers erlangs kwam. Rogers reed uiteindelijk solo over de finish en pakte hiermee zijn eerste etappezege in de Tour de France.

Ten Dam voorbij Mollema

De laatste klim was voor veel klassementsrenners erg zwaar, zo ook voor Bauke Mollema. De Groninger moest halverwege de klim uit de groep met favorieten lossen en wist dit in de afdaling slechts een klein beetje goed te maken. Met dit verlies is Mollema twee plaatsen gezakt in het algemeen klassement, hij staat nu 9e. Laurens ten Dam kon het langer volhouden op de laatste klim en wist tot een paar kilometer voor de top de favorieten bij te houden. Hij verloor minder tijd en passeerde daarmee Mollema in het algemeen klassement.