Vuelta 2017 etappe 5. Woensdag schotelt de vijfde rit van de Vuelta vijf middelzware cols voor. Zo bij elkaar opgeteld vormt het een uitdagende etappe die weleens gevolgen kan gaan hebben voor het klassement. Het traject telt 176 kilometer.

De vierde etappe was niet gebouwd om de rangschikking door elkaar te schudden en dat gebeurde dan ook niet. De vlakke rit leverde het gebruikelijke verhaal op van een dappere vluchtgroep, een peloton dat uitgekiend de boel net op tijd weer bij elkaar bracht en een massasprint. Matteo Trentin toonde zich daarin de scherpste. Chris Froome behield de leiderstrui met twee tellen voorsprong op David de la Cruz.

Vuelta vandaag: Benicassim – Alcossebre

Het circus van de Ronde van Spanje is neergestreken aan de oostkust van Spanje. De rit voert zuidwaarts, richting de sinaasappelstreek van het Iberische schiereiland. Of de rijders daar oog voor hebben valt te bezien. Ze moeten na zestien kilometer al in de beugels als de Alto des Desierto de las Palmas de benen test. Het is een van de drie klimmetjes van de tweede categorie, de andere twee hebben het cijfer drie gekregen. Die categorisering hangt samen met de stijgingsgraad en de lengte.

Voorspelling winnaar Vuelta 2017 wedden GettyNa 33 kilometer zullen de coureurs die het rittenboekje niet hebben bestudeerd raar opkijken. Alweer Benicassim? Jawel, er is een lus gereden en de Vuelta passeert daardoor opnieuw de startplaats. De tweede klim staat op het menu na vijftig kilometer, na 83 km is het de beurt aan de korte, pittige Coll de la Bandereta (tweede). Zo’n zestig kilometer voor de finish begint de langste beproeving van de dag. De Alto de la Serratella is ruim dertien kilometer lang.

De etappe eindigt bergop. De Ermita Santa Lucia telt nog geen vier kilometer maar is met zijn stijgingspercentage van tegen de tien procent zeker geen eitje. Het kan voor renners die Froome stiekem uit de rode trui willen rijden de perfecte locatie zijn voor een attaque.

Favorieten Ronde van Spanje

Chris Froome zelf is de dagfavoriet. In topzware bergritten is hij meer aan aanhaker dan een aanvaller, maar dit parcours past veel beter bij hem. Bovendien kan hij deze Vuelta min of meer freewheelend rijden: de Tour zege is toch al binnen. De grootste uitdagers zijn Johan Esteban Chaves, Julian Alaphilippe en Fabio Aru.

Wedden op wielrennen? Chris Froome noteert bij Mr Green voor de ritzege 5.00, gevolgd door Esteban Chaves @7.00 en Julian Alaphilippe @11.00.