Jarenlang gold hij als een van de grootste wielertalenten die Nederland ooit had voortgebracht: Robert Gesink had alles in huis om een groot sportman te worden in de wereld van wielrennen. Toch is het er nooit echt helemaal uitgekomen.

Natuurlijk, de hedendaagse kopman van LottoNL – Jumbo reed al meerdere malen een top 5 klassering in een grote ronde, maar toch trekt hij pas deze zomer écht bekijks wanneer hij zich op de etappewinsten focust. Zo pakt hij een magistrale dagzege in de Vuelta. Het zijn keuzes die hij maakt, zo liet hij onlangs weten om op het eerste gezicht niet voor een klassement te gaan rijden in de Tour de France van 2017.

Robert Gesink wacht parcours Giro af

“Als ik het nu bekijk, ga ik niet voor een klassement”, aldus Gesink, die daar een duidelijke verklaring voor aflegt. “Slechts drie aankomsten bovenop, dat vind ik wel jammer.” Gesink, die afgelopen seizoen de Tour moest missen door een hoofdblessure, verwijst bovendien naar zijn etappewinsten in Spanje. “Het zou natuurlijk mooi zijn als zoiets me ook zou lukken in de Tour de France. Dat is me heel goed bevallen.” Ook vanuit de ploegleiding is er echter nog geen duidelijkheid of Gesink nu start als kopman in de Tour. Zijn ploegleider Nico Verhoeven wacht het liefst ook nog even het Giro-parcours af.

Vuelta was echt leuk

Gisteren aan tafel bij Jack van Gelder benadrukt de Varssevelder nog eens dat het ook wel lekker is om niet altijd maar voor het klassement te rijden. “De Vuelta was voor mij ook echt leuk. Je hebt niet elke dag die stress. Je hoeft niet altijd van voren te zitten want elke twintig seconden is een hoop in het klassement. Ik zou liever een etappe pakken in de Tour de France dan plek vijf tot en met tien rijden in het algemene klassement”, reageert Gesink op een vraag van de oud-Olympisch schaatskampioen Mark Tuitert. “Dit is de mooiste manier van rijden. Je gaat mee met een groep en hoopt uiteindelijk gewoon de sterkste te zijn van die groep.”