Na drie weken koersen werd afgelopen weekend werd de 97e editie van de Giro D’Italia afgesloten. Nairo Quintana was overduidelijk de sterkste renner in deze ronde. De pas 24-jarige Colombiaan won uiteindelijk met een ruime voorsprong van 3 minuten en 7 seconden op landgenoot Rigoberto Uran en een dikke 4 minuten voorsprong op de nummer drie Fabio Aru.

Toekomstplannen van de Colombiaan

Nu Quintana als winnaar uit de bus is gekomen in de Giro kan hij zich gaan richten op een andere grote ronde. Quintana heeft bevestigd dat hij zal gaan meerijden in de Tour de France van 2015. De klimgeit uit Colombia heeft in 2013 ook al meegereden in de Tour en werd toen al tweede achter de Engelsman Chris Froome. In 2015 is Quintana dus een serieuze kanshebber voor de eindzege.

De grote vraag blijft: gaat Quintana volgend jaar naast de Tour nog meerdere grote rondes rijden? De Giro beviel hem erg goed en hij heeft goed laten zien dat hij een team kan leiden. Quintana, die pas 24 is, rijdt op deze jonge leeftijd al alsof hij al jaren meedraait in het peloton. De toekomst ziet er rooskleurig uit voor hem en hij wil dan zelf ook graag meerdere grotere rondes gaan rijden volgend jaar. Of dit ook echt gaat gebeuren moeten we maar afwachten, teammanager Eusebio zal waarschijnlijk niet meegaan in de plannen van Quintana om meerdere grote rondes in één seizoen te rijden.

De teammanager van Quintana, Eusebio, vond het dit jaar al een moeilijk keuze om de tour links te laten liggen voor Quintana. Na de tweede plaats vorig jaar had Nairo dit jaar een goede kans op de overwinning in de Tour. Uiteindelijk is er toch besloten om Alejandro Valverde als kopman naar de tour te sturen.

Quintana beste wielrenner ter wereld op dit moment

Na zijn winst in de Giro d’Italia is Quintana de aanvoerder in de UCI world ranking geworden met 345 punten. Achter hem staan de Spanjaard Alberto Contador en de Australiër Simon Gerrans. Nieuwkomers in de UCI world top 10 na deze Giro zijn, Cadel Evans en Domenico Pozzevivo. Niki Terpstra is nog steeds de best geklasseerde Nederlander na zijn prachtige overwinning in Parijs-Roubaix.