Javier Guillén, de directeur van de Vuelta a España, maakte gisteren bekend dat de Vuelta volgend jaar van start zal gaan met een individuele tijdrit over 10 kilometer in de Spaanse badplaats Malaga. Het startsignaal wordt op 25 augustus 2018 gegeven in een museum, het Centre Pompidou de Málaga.

De afgelopen jaren ging de Ronde van Spanje meestal van start met een ploegentijdrit, en het is negen jaar geleden dat er voor het laatste met een ITT werd gestart in de Vuelta.

Verdienen met wedden op wielrennen! Zet in bij Mr Green

Parcours Vuelta 2018 start met tijdrit

Dit jaar kiest de Vuelta-organisatie voor een parcours “dat zo origineel mogelijk is,” aldus Guillén. Een individuele tijdrit die in een museum start, is zeker iets origineels, maar de finish is dat nog meer. De eindstreep van deze tijdrit ligt in een markante winkelstraat, de Calle Marquesa de Larios: daar is de ondergrond geen kassei of asfalt, maar marmer, en daarvan zijn er 300 à 400 meter van opgenomen in het parcours.

Op zich is zo’n gladde ondergrond als marmer of gladde natuursteen op een tijdritfiets al tricky genoeg, maar als het regent en de ondergrond wordt nat, is dat helemaal gevaarlijk. Er zullen dus ook alternatieven zijn indien het weer zo’n finish op marmer niet toelaat.

In de tien kilometer tussen start en finish, zullen ook het strand van Malaga en het oude centrum van de stad worden aangedaan.

Vuelta start in Malaga + klimfinales

Guillén gaf nog een andere reden waarom er wordt gekozen voor een ITT in plaats van een TTT. “We proberen een parcours te kiezen die langs plaatsen gaat die niet te doen zijn als je kiest voor een rit in lijn of een ploegentijdrit”.

Vuelta 2018 nieuws wielrennen GettyVerder werd bekend gemaakt dat de Vuelta a Espana de eerste 3,5 dag in de provincie Málaga zal blijven. Er worden drie etappes gereden en de vierde zal vertrekken vanuit deze Andalusische provincie. In één van deze etappes zal de Caminito del Rey zijn opgenomen, een zware klim van 3 kilometer.

Behalve details over de eerste dagen van de Vuelta 2018 in Málaga, werd er ook alvast een tipje van de sluier opgelicht over de rest van het parcours. Javier Guillén liet weten dat “we opnieuw kiezen voor klimfinales, dat zouden er tussen de acht, die reeds bevestigd zijn, en tien kunnen zijn. Van die aankomsten zullen er twee of drie nooit eerder zijn opgenomen in het parcours”.

Ronde van Spanje zwaar

Wel zal het parcours van de Vuelta in 2018 weer zijn opgebouwd zoals meestal, van “weinig naar meer” – ofwel een parcours waarbij het zwaartepunt in de laatste week van de Ronde van Spanje komt te liggen.

Hoewel Guillén ook liet weten dat het niet uitgesloten is dat er ook in de eerste week van de Vuelta een aantal zware etappes kan zitten. De derde etappe wordt in elk geval een bergrit waarin flink geklommen zal moeten worden.

Verdienen met wedden op wielrennen! Zet in bij Mr Green

Kanshebbers Vuelta 2018

In 2017 won Chris Froome de Vuelta a España voor het eerst in zijn carrière. Enkele weken daarvoor had hij ook de Tour de France gewonnen en daarmee pakte hij de dubbel. Als de Brit van Sky in 2018 opnieuw meedoet, zal hij opnieuw favoriet zijn. De Italiaan Mateo Trentin won vier sprintetappes, en de ware held van de Vuelta 2017 was Alberto Contador, die deze Ronde van Spanje als afscheidsronde reed en als enige Spanjaard die in de top tien eindigde op de vijfde plaats.

Vincenzo Nibali werd tweede en zal bij deelname in 2018 ook weer tot de favorieten behoren, evenals Wilco Kelderman die vierde werd. Ilnur Zakarin werd derde, en Wout Poels, als meesterknecht van Froome, pakte de zesde plaats. Steven Kruijswijk werd negende. Daarmee was de Vuelta van 2017 voor de Nederlanders een zeer succesvolle grote ronde.

Tom Dumoulin?

Tom Dumoulin was er niet bij in 2017 en of hij komend jaar zal rijden, zal erg afhangen van de rest van het parcours dat nog bekend zal worden gemaakt. Indien er nog een wat langere, bergachtige individuele tijdrit in het parcours wordt opgenomen, is die kans zeker aanwezig, en zal hij de belangrijkste uitdager van Froome zijn.