Ondanks het feit dat de Belg Philippe Gilbert de afgelopen vier jaar zowel de Tour als de Vuelta heeft gereden heeft hij nu bekend gemaakt dat hij niet mee zal gaan rijden in de Tour de France. Gilbert, die vooral bekend is van zijn prachtige overwinningen in de voorjaarsklassiekers, heeft dit op woensdag 4 juni laten weten. De Tour de France zal dit jaar op 5 juli starten in het Engelse Leeds en zal traditiegetrouw eindigen op de Champs-Elysees.

Perfecte etappe voor Gilbert in Tour de France 2014

Gilbert vertelde dat er al een tijdje geleden is afgesproken met de ploegleiding van BMC dat hij niet naar de Tour zal gaan. De Belg is een erg sterke renner in kasseienritten, in 2011 wist hij zelfs nog de Brabantse Pijl, de Amstel Gold Race, de Waalse pijl én Luik-Bastenaken-Luik te winnen.

In de afgelopen jaren waren er geen bijzondere kasseienritten in de Tour maar dit jaar bevat de tour wel één kasseienrit. Etappe vijf brengt de renners op woensdag 9 juli over 156 kilometer van het Belgische Ieper naar het Franse Arenberg. In de laatste 72 kilometer van deze etappe zullen de renners 9 kasseienstroken tegenkomen waarvan de twee kortste slechts 1100 meter zijn en de langste maar liefst 3700 meter is.

Gelukkig zal de renner de mogelijk etappezeges in de Tour niet heel erg missen. In 2013 moest de toenmalig wereldkampioen nog tot aan de 12 etappe in de Vuelta wachten op nieuw succes, dit jaar gaat hem dat beter af. Gilbert heeft dit jaar onder andere al de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race op zijn naam geschreven. Gilbert zal zich dit jaar volledig gaan richten op de Vuelta en het WK wielrennen, die allebei worden verreden in Spanje.

Ook Tom Boonen misschien niet mee naar de Tour

Ook de Belg Tom Boonen zal dit jaar waarschijnlijk niet meerijden in de Tour. De sprinter sprak zich iets minder duidelijk uit dan zijn landgenot Gilbert, maar veel hoop dat hij mee zal gaan rijden in de Tour gaf hij niet. Boonen zei dat de ploegleiding het nog zou overleggen maar hij was er zelf niet van overtuigd. Omega-Pharma Quickstep, de ploeg waar Tom Boonen voor rijdt, beschikt over voldoende sterke renners voor in de Tour. Wanneer zij ook Boonen meenemen, na een zwaar voorjaar, missen zij mogelijk een sterke sprinter in het najaar.